Corruption Perceptions Index 2004: corruptie in de oliesector

Lotte RooijendijkCorruptie, CPI, Internationaal, Onderzoeken, Publicaties

De Corruption Perceptions Index (CPI) is het meest bekende onderzoek van Transparency International. De index, die met behulp van experts 146 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 zeer corrupt is en 10 staat voor corruptievrij. TI geeft vervolgens de behaalde score van landen weer in een ranglijst.

CPI 2004

106 van de 146 landen scoort minder dan 5 van de 10 punten in de CPI van 2004. Zestig landen scoren zelfs minder dan 3 van de 10 punten, wat wijst op ongebreidelde corruptie. In Bangladesh, Haïti, Nigeria, Tsjaad, Myanmar, Azerbeidzjan en Paraguay is corruptie het meest acuut. Deze landen scoren minder dan 2 punten.

“Corruptie berooft landen van hun potentieel”, zegt Peter Eigen, voorzitter van Transparency International. “Zoals de Corruption Perceptions Index 2004 laat zien, hebben olierijke Angola, Azerbeidzjan, Tsjaad, Ecuador, Indonesië, Iran, Irak, Kazachstan, Libië, Nigeria, Rusland, Soedan, Venezuela en Jemen allemaal extreem lage scores. Publieke contracten in de oliesector wordt geplaagd door corruptie, waarbij inkomsten verdwijnen in de zakken van westerse oliebestuurders, tussenpersonen en lokale ambtenaren.”

Nederland staat met een score van 8.7 op de tiende plek van de CPI 2004.