CPI 2005: corruptie oorzaak armoede en belemmering ontwikkeling

Lotte RooijendijkCorruptie, CPI, Internationaal, Onderzoeken, Publicaties

De Corruption Perceptions Index (CPI) is het meest bekende onderzoek van Transparency International. De index, die met behulp van experts 159 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 zeer corrupt is en 10 staat voor corruptievrij. TI geeft vervolgens de behaalde score van landen weer in een ranglijst.

CPI 2005

Meer dan tweederde van de 159 onderzochte landen in de Corruption Perceptions Index (CPI) van 2005 van Transparency International scoorde minder dan 5 op een schone score van 10, wat wijst op ernstige niveaus van corruptie in de meerderheid van de ondervraagde landen.

De Index van 2005 getuigt van de dubbele last van armoede en corruptie gedragen door ’s werelds minst ontwikkelde landen. “Corruptie is een belangrijke oorzaak van armoede en een barrière om het te overwinnen”, zei Peter Eigen, voorzitter van Transparency International. “De twee plagen voeden zich met elkaar en blokkeren de ontwikkeling in hun landen met een cyclus van ellende. Corruptie moet krachtig worden aangepakt als hulp echt een verschil moet maken in het bevrijden van mensen uit armoede. ”

Ondanks vooruitgang op vele fronten, waaronder de nakende inwerkingtreding van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie, scoorden zeventig landen – bijna de helft van de landen die in de index zijn opgenomen – minder dan 3 punten op de CPI, hetgeen wijst op een ernstig corruptieprobleem. Van de landen die in de Index zijn opgenomen, wordt corruptie als het meest ongebreideld beschouwd in Tsjaad, Bangladesh, Turkmenistan, Myanmar en Haïti – ook in de armste landen ter wereld.

Nederland staat met een score van 8,6 op een gedeelde elfde plaats, samen met het Verenigd Koninkrijk.