beleggers

Global Corruption Report 2008: Corruptie in de watersector

Lotte RooijendijkCorruptie, Internationaal, Onderzoeken, Publicaties

Eén van de belangrijkste publicaties van Transparency International, het Global Corruption Report, onderzoekt hoe corruptie de grondvesten van onze samenlevingen aantast en suggereert wat we kunnen doen om het tij te keren. In 2008 gaat het rapport in op de cruciale kwestie van de watersector. Er wordt onderzocht hoe het nalaten om deze essentiële levensbron transparanter en verantwoordelijker te beheren een enorme prijs heeft – zowel vandaag als voor toekomstige generaties.

TI-NL organiseert ter ere van deze publicatie op maandag 20 juni 2008 een discussiemiddag in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, ‘s-Gravenhage. Het IRC International Water and Sanitation Centre, namens Transparency International en het Water Integrity Network, en in samenwerking met het Directoraat Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Nederlandse Waterpartnerschap en de International Water Association, nodigen u graag uit voor een start en discussie evenement van het Global Corruption Report 2008: Corruption in the Water Sector.

Corruptie in de watersector

Het rapport biedt een gedetailleerd overzicht van de gevolgen van corruptie voor alle aspecten van water en de invloed ervan op de verbetering van de toegang tot water en sanitaire voorzieningen, het veiligstellen van de voedselproductie, het genereren van waterkracht en het onderhouden van ecosystemen. De auteurs tonen aan dat de crisis van water een crisis van waterbeheer is, met corruptie als één van de oorzaken. Het rapport bevat ook veelbelovende strategieën en hulpmiddelen om corruptie in waterbronnenbeheer, huishoudelijk water en sanitaire voorzieningen, irrigatie en waterkracht aan te pakken en te voorkomen. Het geeft duidelijke aanbevelingen die de dringende aandacht van water- en ontwikkelingsprofessionals vereisen.

Het programma:

  • Presentatie van het Global Corruption Report 2008: Corruption in the Water Sector (Dr. Cobus de Swardt, Managing Director, Transparency International)
  • Opmerkingen over het rapport van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Opmerkingen over het rapport van het IRC International Water and Sanitation Centre in het kader van het behalen van de millenniumdoelstellingen voor water en sanitatie (Peter Ryan, IRC International Water and Sanitation Centre, Delft, Nederland)
  • Een publieksdiscussie ondersteund door een panel van hulpverleners, waaronder Donal O’Leary (Senior Water Advisor, Transparency International), Teun Bastemeijer (coördinator, Water Integrity Network), Kathy Shordt, John Butterworth (IRC International Water and Sanitation Centre), Jeroen Warner (Universiteit van Nijmegen) en Darren Saywell (International Water Association)

Dit nationale discussie-evenement wordt georganiseerd door IRC International Water and Sanitation Centre met het Transparency International Secretariat, Transparency International Nederland, het Water Integrity Network, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking, het Nederlandse Waterpartnerschap en de International Water Association.

Het rapport geeft niet noodzakelijk de officiële standpunten van deze organisaties weer, maar iedereen is geïnteresseerd in het feit dat het veel gelezen en besproken wordt als onderdeel van constructieve inspanningen om corruptie in de watersector aan te pakken.