directieassistenten

‘De markt van macht en invloed. Corruptie in westerse samenlevingen’

Lotte RooijendijkAankondigingen, Evenementen, Symposium

“Corruptie doet zich hier niet voor” wordt veelal gesteld. Dat is meer iets voor ontwikkelingslanden. Wanneer er sprake is van een voorval dan wordt het snel afgedaan als een incident. Michael Johnston (hoogleraar aan de Colgate University en hiervoor verbonden aan de Wereldbank) heeft een baanbrekend boek geschreven waarin hij spreekt over syndromen van corruptie.

Het gaat om een cluster van samenhangende kenmerken van een samenleving. Hij onderscheidt vervolgens vier syndromen van corruptie. Een ervan is het “verhandelen van macht en invloed” (“influence markets corruption”), een corruptiesyndroom dat typerend is voor westerse landen zoals Nederland.

Saxion en Transparency International Nederland hielden op 9 april de conferentie “De Markt van macht en invloed. Corruptie in westerse samenlevingen.” De conferentie vond plaats bij Saxion te Deventer. Naast Johnston waren er verschillende internationaal bekende wetenschappers die een bijdrage leverden. De conferentie werd georganiseerd in de vorm van een diner pensent. Tussen de gangen werd aan tafels gedebatteerd over de inleidingen. Een verslag van deze conferentie volgt.