Transactie Openbaar Ministerie met individuele vastgoedman in fraudeonderzoek

Lotte RooijendijkKwesties

In het vastgoed fraudeonderzoek “Klimop” verdenkt het Openbaar Ministerie een groot aantal verdachten van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Een aantal verdachten zal worden gedagvaard.Het OM verkoos in dit onderzoek op 25 juni 2010 de zaken van een aantal verdachten buitengerechtelijk af te doen waardoor een strafprocedure wordt voor komen. Zo is met een verdachte en de aan hem gelieerde vennootschap een boete overeengekomen van ruim 1,6 miljoen. Daarnaast moet de verdachte een taakstraf van 120 uur verrichten.

De betrokkenen werden verdacht van valsheid in geschrift en van niet ambtelijke omkoping van een (oud-)directeur van de vermogensbeheerder van Philips Pensioenfonds. Bij de verkoop van een pakket onroerend goed door Philips Pensioenfonds aan de BV van de verdachte zou een te lage prijs zijn overeengekomen. In ruil daar voor zou op indirecte wijze € 5,4 miljoen zijn toegezegd en betaald aan een vennootschap van deze (oud-)directeur.
Philips Pensioenfonds had hierdoor schade geleden. De claim is geschikt met een betaling van € 25,5 miljoen aan Philips Pensioenfonds. Het pensioenfonds trok zijn civiele claims tegen de verdachten in de beweerde fraudezaak in. Verdachte en zijn onderneming betalen daarnaast ter voorkoming van een ontnemingsprocedure een bedrag van € 12.500.000 aan de Staat, in casu het Bureau Ontnemingswetgeving OM, ter zake van zogenoemd vervolgprofijt (inkomsten uit onrechtmatig verkregen vermogen).