9 december, Internationale Anti-Corruptie Dag

Lotte RooijendijkUncategorized

Op 31 oktober 2003 is door de Verenigde Naties 9 december als de Internationale Anti-Corruptie Dag uitgeroepen.  De Verenigde Naties heeft deze dag ingesteld om het bewustzijn over het bestaan van corruptie en de kennis over de rol van de UN Convention against Corruption (UNCAC) in het voorkomen en bestrijden daarvan te vergroten.  Op de Internationale Anti-Corruptie Dag 2010 publiceerde TI de Global Corruption Barometer (GCB) 2010 en organiseerde het TI Liaison office een European Parliament Event.

Publicatie Global Corruption Barometer 2010 en het European Parliament event

Op de Internationale Anti-Corruptie Dag, publiceerde TI de Global Corruption Barometer (GCB) 2010.  De GCB wordt sinds 2003 jaarlijks door TI gepubliceerd. De Barometer geeft de meningen van de ondervraagden weer over de vraag of de corruptie is toegenomen. Ook geeft het weer welke instellingen als het meest corrupt worden beschouwd. De GCB 2010 beslaat de grootste groep ooit, een groep van 91,500 mensen uit 86 landen.  

De corruptie is toegenomen in de afgelopen drie jaar zeggen zes van de tien mensen. Een op de vier mensen geven aan dat zij in het afgelopen jaar steekpenningen hebben betaald. Dit blijkt uit de GCB 2010.

European Parliament event

Ter gelegenheid van Internationale Anti-Corruptie Dag en de lancering van de GCB 2010 organiseerde het TI liaison (TI-EU) kantoor te Brussel in samenwerking met the FLARE Network op 9 december een European Parliament event on The link between globalisation, illegal economies, organised crime and corruption.

Klik hier voor het persbericht van TI over de GCB 2010

Klik hier voor meer informatie over de GCB 2010

Klik hier voor informatie over de Internationale Anti-Corruptie Dag