Akkoord met Wereldbank voor meer samenwerking tegen corruptie

Anne Scheltema BeduinUncategorized

WASHINGTON – Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag in Washington met de Wereldbank een samenwerkingsakkoord bereikt voor uitbreiding van de samenwerking bij het bestrijden van internationale fraude en corruptie.

De minister ondertekende samen met de Wereldbank een samenwerkingsakkoord voor ondersteuning op het gebied van strafrechtelijke en administratieve onderzoeken en procedures door landelijke en internationale instanties. Het akkoord bouwt voort op eerdere samenwerking bij een door de Wereldbank ingesteld onderzoek en aansluitende handhavingsmaatregelen van de Nederlandse overheid.

“Internationale corruptie en fraude bestrijden is een belangrijk principe voor de Nederlandse overheid”, zei Opstelten. “Met de ondertekening van dit Memorandum van Overeenstemming (MvO) kunnen we gevallen van mogelijke fraude sneller detecteren met de hulp van onze partners in de VS. Deze samenwerking werpt al vruchten af voor beide partijen. Zo is de Nederlandse overheid op aangeven van de afdeling Integriteit van de Wereldbank een onderzoek gestart naar mogelijke corruptie bij een Nederlands bedrijf.

Volgens Leonard McCarthy, vicepresident integriteit van de Wereldbank, bevordert het MvO internationale samenwerking tegen fraude en corruptie, die de veiligheid van ontwikkelingsmiddelen bedreigen.

In een volgende stap gaan het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Wereldbank met innovatie en technologie verdere preventie- en onderzoeksmiddelen ontwikkelen.

De Nederlandse overheid is lid van de International Corruption Hunters Alliance, die in 2010 door de Wereldbank werd opgericht.

Nieuwsbericht Rijksoverheid 22-02-2012

Newsrelease Worldbank