Brandsma: steeds meer manipulatie bij sportwedstrijden

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Media, Uncategorized

Verslaggever Margriet Brandsma heeft zich de afgelopen tijd verdiept in manipulatie van sportwedstrijden.  Ze zegt op haar weblog: “we kijken veel vaker naar wedstrijden waarvan de uitslag al langer vast staat dan we denken.”

Haar opsomming van recent naar buiten gekomen gegevens geeft een schokkend beeld.

“Sportbonden houden gokschandalen graag stil. Als het aan het licht komt, lopen sponsors weg, televisierechten vallen weg. En wie wil nog op de tribune zitten als je weet dat je bedonderd wordt?

Op 7 februari a.s. presenteerde de internationale spelersvakbond Fifpro in Brussel de resultaten van een onderzoek naar misstanden in Oost-Europese voetballanden. Eén van de zaken die Fifpro onderzocht, was match-fixing. Het verbaast niet in landen waar spelers regelmatig kunnen fluiten naar hun salaris: corruptie is een groot probleem. Eén op de tien spelers in die landen krijgt de vraag of hij is om te kopen.

Trek daaruit niet de conclusie dat corruptie een typisch Oost-Europese zaak is. Volgens Sportradar heeft een duidelijke meerderheid van de 53 landen die bij de UEFA aangesloten zijn, problemen met match-fixing.”

Zie voor de complete weblog: Weblog Margriet Brandsma: manipulatie van sportwedstijden

Zie ook de uitnodiging voor ons congres over Integriteit in de Sport a.s. 16 februari 2012!!