Minister Opstelten neemt OECD evaluatierapport serieus

Anne Scheltema BeduinUncategorized

Voor de NOS microfoon heeft Minister Opstelten toegegeven dat Nederland tot heden te weinig heeft gedaan aan de opsporing- en vervolging van corruptie. “Ik neem de aanbevelingen van de OESO zeer serieus. Het OM heeft mij verzekerd dat zij er meer en harder tegen aangaat. Ook de internationale contacten zullen worden aangehaald.” Terecht stelt de Minister dat Nederland ook te maken heeft met buitenlandse rechtssystemen en de internationale samenwerking. TI-NL brengt daarover op zeer korte termijn een policy paper over uit. Tenslotte deelde de Minster mee dat de sanctionering voor corruptie omhoog zal gaan. In een recent wetsvoorstel wordt de strafmaat verhoogd van 4 naar 6 jaar en zullen de boetes kunnen oplopen tot 10% van de omzet van de strafbare rechtspersoon. “De aanbevelingen van de OESO hebben onze aandacht en ik neem dit bloedserieus”, aldus Opstelten. Beluister de uitzending hier.