Nieuwe internationale board Transparency International

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Feature, Intern nieuws, Internationaal, Kwesties, Organisatie

Amsterdam, 21 oktober 2014 – José Ugaz is verkozen tot voorzitter van het bestuur van Transparency International, de wereldwijde anti-corruptie organisatie die in meer dan 100 landen actief is. Ugaz, de Peruaanse advocaat die al jaren strijd tegen ‘grand’ corruptie, is afgelopen zondag verkozen door de jaarlijkse ALV van Transparency International, waar alle nationale afdelingen en individuele leden samenkomen.

“There is still too much corruption out there, and we want to see much more being done about it. We must address the way the corrupt are getting away with it, unmasking them, drawing attention to corrupt schemes such as the abuse of offshore companies, impeding their enjoyment of ill-gotten gains travelling freely and leading a life of luxury while the poor have to pay their bills,” zei Ugaz.

José Ugaz heeft in Peru als ad-hoc openbaar aanklager verschillende grote corruptiezaken aangepakt. Meest bekend hiervan was de zaak tegen voormalig Peruaanse President Alberto Fujimori en Vladimiro Montesinos, voormalig hoofd van de veiligheidsdienst van Peru.

Oproep voor bescherming van het maatschappelijk middenveld, en FIFA transparantie

Tijdens de vergadering zijn ook drie resoluties aangenomen.

Transparency International roept overheden op nu te handelen om de publieke ruimte voor het maatschappelijk middenveld te beschermen, zodat zij “free from fear, harassment and intimidation” kunnen werken. De resolutie waarschuwt voor de snelle afbreuk van een veilige ruimte voor het maatschappelijk middenveld in de wereld, met toenemende bedreigingen – ook aan het adres van leden van Transparency International.

Een resolutie afkomstig van onze voorzitter Paul Arlman, riep FIFA op het Garcia rapport over de vraag of er corruptie heeft meegespeeld in de aanwijzing van de 2018 en 2022 World Cups aan Rusland en Qatar respectievelijk, zodat diegenen die betrokken waren in omkoping of andere misdrijven ter verantwoording gebracht kunnen worden.

“FIFA must take concrete steps to win back trust in sport governance at a time when corruption threatens the integrity of sport,” aldus de resolutie. “The ability for sport to act as a force for good in the world is compromised when sports organisations are not held to the highest standards of good governance and accountability.”

Transparency International heeft tot slot besloten een Task Force op te richten om de meest effectieve wijze voor de Transparency International beweging te onderzoeken om publiekelijk standpunten in te nemen ten aanzien van internationaal opererende bedrijven die op corrupte wijze zaken doen.

De volledige resoluties leest u hier.

Verkiezing van de internationale Board of Directors

Tijdens de ALV werd ook de nieuwe vice-voorzitter gekozen, Elena Panfilova, voorzitter van Transparency International Rusland.

Daarnaast werden zes nieuwe board members verkozen: Sion Assidon (Marokko), Emile Carr (Sierra Leone), Jeremy Carver (UK), Mercedes de Freitas (Venezuela), Mark Mullen (Georgië) en Elisabeth Ungar Bleier (Colombia). Een korte biografie treft u hier aan.