Corruptie: Waarom de maand september belangrijk wordt

Lotte RooijendijkInternationaal, Kwesties, Media, Opinie, Organisatie

Amsterdam, 8 september 2015 – September 2015 markeert een belangrijke maand in de wereldwijde strijd tegen corruptie, stelt medeoprichter van Transparency International Frank Vogl. Wereldwijd is op nationaal niveau een vergrote aandacht te zien voor de strijd tegen corruptie. Zo begint China aankomend jaar aan het derde jaar van Xi Jinping’s anti-corruptiebeleid, is in Brazilië het onderzoek naar corruptie rondom het nationale oliebedrijf Petrobras begonnen, en gingen vele mensen de straat op in Baghdad om politieke hervorming van het corrupte systeem te forceren.

Ook wereldleiders hebben recent aandacht geschonken aan het tegengaan van corruptie. Zo sprak president Obama van de Verenigde Staten op bezoek in Kenia uit dat “nothing will unlock Africa’s economic potential more than ending the cancer of corruption.” Verder schonk premier Cameron van het Verenigd Koninkrijk op bezoek in Singapore aandacht aan corruptie door te stellen dat “the international community has looked the other way for too long. We simply cannot afford to side-step this issue or make excuses for corruption any more. We need to step up and tackle it.” Dit momentum voor corruptie leidt deze maand waarschijnlijk ook tot actie op internationaal niveau.

Op 25 september zullen vele wereldleiders elkaar ontmoeten in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De kans is groot dat ze tijdens deze bijeenkomst de 17 “Sustainable Development Goals” (SDG’s) zullen aannemen. Vele van deze doelstellingen waren al opgenomen in de “Millennium Development Goals” in 2000, maar in de hernieuwde doelstellingen is ook een plaats weggelegd voor de strijd tegen corruptie, iets wat eerder niet het geval was.

Doelstelling 16 bestaat uit meerdere targets, waarvan één is om duurzaam corruptie en omkoping in alle vormen te verminderen. Transparency International zal er wereldwijd alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze doelstelling geen lege huls zal worden. Het beëindigen van straffeloosheid bij maatschappelijke misstanden met betrekking tot corruptie is één van de voornaamste toekomstige strategieën van Transparency International op internationaal niveau. Het toevoegen van de strijd tegen corruptie aan de “Sustainable Development Goals” van de Verenigde Naties kan daarvoor een goede stap in de richting zijn.

Het gehele artikel van Frank Vogl uit The Globalist is hier te lezen.