Energie en Milieu nummer 1 op Brusselse lobby agenda

Lotte RooijendijkEuropees, Jaarverslagen, Onderzoeken, Publicaties

Amsterdam, 22 oktober, 2015 – Uit het jaarlijkse overzicht van EU-Integrity Watch is gebleken dat Energie & Milieu de populairste onderwerpen zijn in Brussel sinds december 2014. 11% van alle lobby-bijeenkomsten vinden plaats rond deze onderwerpen.

De EU-Integrity Watch is een onderdeel van Transparency International dat een duidelijk overzicht verschaft van alle lobby bijeenkomsten van de Europese Commissie sinds december 2014. Om alle activiteiten zo transparant mogelijk te houden, wordt er onder andere in kaart gebracht met welke sectoren Europese wetgevers actief in contact zijn geweest.

Uit het overzicht van 2015 blijkt dat dit jaar energie- en klimaatlobbyisten op nummer 1 staan met in totaal 515 bijeenkomsten (rond 11% van het totaal aantal lobby-bijeenkomsten van het afgelopen jaar).

Eurocommissaris van Energie & Klimaat Miguel Arian Cañete staat daarmee ver bovenaan de ‘Top 10 Hosts’ en had sinds december 2014 135 vergaderingen met energiebedrijven, milieuorganisaties en brancheverenigingen.

Verder staat in de sector ‘Digitale Economie’ op plaats 2 met in totaal 359 bijeenkomsten in het afgelopen jaar; op de 3e plaats werden er in totaal 358 bijeenkomsten gehouden met het thema ‘Werkgelegenheid & Groei’.

Een mogelijke verklaring voor de focus op energie en milieu is de COP21 klimaatconferentie in Parijs van 30 november t/m 11 december 2015, die dit jaar in het teken staat van de verlenging van het Kyoto-verdrag voor de periode 2015-2020.