Holland House Panama

Bijeenkomst Holland House Panama over integer zakendoen in het buitenland

Lotte RooijendijkCorruptie, Ethiek, Evenementen, Integriteit, Overheid

Amsterdam, 10 oktober 2022 – Transparency International Nederland en de leden van het Holland House Panama, de Nederlands-Panamese Kamer van Koophandel, werden (virtueel) ontvangen op de Nederlandse ambassade in Panama. Er stonden drie sprekers op het programma omtrent het onderwerp: integer zakendoen in het buitenland. De sprekers waren Carlos Gasnell Acuna (bestuursrechtadvocaat), Erik Ruijgh (Manager Deltares) en Lousewies van der Laan (directeur TI-NL).

Holland House Panama

De bijeenkomst werd online ingeleid door Glenn Tjon, de president van het Holland House Panama. Hij benadrukte dat transparantie een zeer belangrijk thema is voor het Holland House Panama. Glenn had heugelijk nieuws om zijn standpunt kracht bij te zetten. Het Holland House Panama verkrijgt als eerste Kamer van Koophandel een ethische code. Dit wordt voor de leden van het Holland House Panama verplicht om te ondertekenen en zich aan de code te houden.

Corruptie in Panama

Er werd een vergelijking geschetst tussen tussen Nederland en Panama omtrent de Corruption Perceptions Index van 2021 van Transparency International. Nederland scoort met 82 punten een 8e plaats op de ranking. Panama scoorde echter slechts een 36 punten en staat 105e op de ranking. Panama heeft dus een behoorlijke weg af te leggen in de strijd tegen corruptie. Het initiatief van het Holland House Panama is een kleine stap in de juiste richting.

Strijd tegen corruptie

Carlos Gasnell Acuna vertelde vanuit zijn perspectief als advocaat tegen welke problemen Panamese bedrijven en burgers in de praktijk aanlopen. Lousewies van der Laan sprak over de waarden en doelen van TI-NL inzake het bestrijden van corruptie. Lousewies gaf verder aan dat geen enkel land corruptievrij is en dat er ook in Nederland gevallen zijn waarin men zich schuldig maakt aan corruptie en omkoping. Zij gebruikte hiervoor een aantal treffende recente voorbeelden in de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven. Tenslotte sprak Lousewies over  de desastreuze gevolgen van corruptie en omkoping als deze niet bestreden worden.

Erik Ruijgh sprak over hoe Deltares corruptie en omkoping bestrijdt in de dagelijkse praktijk en welke oplossingen ze daarvoor bedacht hebben. Hij gaf aan dat het heel belangrijk is dat mensen zich durven uit te spreken over wat er gebeurt binnen een bedrijf en dat er altijd een deur open moet staan om te spreken over eventuele problemen, een zogeheten ‘speak-up policy’.

Dankwoord

TI-NL kijkt terug op een zeer geslaagde middag en dankt alle leden van het Holland House Panama voor hun aanwezigheid. In het bijzonder bedanken we de sprekers Carlos Gasnell Acuna en Eric Ruigh voor hun bijdrage, en de Nederlandse Ambassade in Panama, Transparency International Panama voor het faciliteren en organiseren van deze geslaagde bijeenkomst.