$200 miljoen bevroren van corrupte Libanese bankier

Suzanne ImmingInternationaal

Amsterdam, 25 augustus 2023 – Internationaal gaat de vervolging van corrupte individuen en de zoektocht naar illegaal verkregen rijkdom door. Deze maand hebben de autoriteiten in Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al meer 200 miljoen Amerikaanse dollars aan activa (assets) bevroren van het voormalige hoofd van de Libanese centrale bank, Riad Salameh. 

Libanon gaat al jaren gebukt onder wijdverbreide corruptie. De economie ligt aan diggelen en de herstelwerkzaamheden aan de haven van Beirut zijn drie jaar na de explosie nog steeds niet klaar. Extreme inflatie heeft ervoor gezorgd dat geld op spaarrekeningen vrijwel niks meer waard is, als een Libanees er überhaupt toegang tot heeft. Overheidsrestricties voorkomen dat Libanezen meer dan een paar honderd dollar opnemen. Hierdoor hebben al meerdere gewone burgers besloten hun bank te beroven van hun eigen spaargeld.  

De Wereld Bank heeft de economische situatie een ‘deliberate depression‘, een opzettelijke recessie genoemd. Corruptie op het hoogste niveau heeft ervoor gezorgd dat het land niet meer effectief bestuurd wordt. De elite heeft het land zo ingericht dat alleen zij er nog voordeel uit halen. Voor één van deze corrupte individuen begint de grond onder zijn voeten nu wel erg heet te worden.  

Machtsmisbruik op het hoogste niveau

Riad Salameh stond sinds 1993 aan het hoofd van de Centrale Bank van Libanon. Na de burgeroorlog was het zijn taak om het financiële stelsel van Libanon weer op te bouwen en lang leek het erop alsof dat was gelukt. Zijn oplossing bleek echter een illusie te zijn die in 2019 uit elkaar spatte. Salameh’s beleid was een gigantische ponzischema (piramidespel). De instroom van buitenlandse valuta stokte terwijl de nationale schuld bleef groeien. Desondanks werd Salameh niet ontslagen. Hij had inmiddels al goede banden ontwikkeld met nationale en internationale elite waardoor niemand hem zomaar aan de kant durfde te zetten. Ondanks vele protesten heeft het toch nog enkele jaren geduurd totdat de 73-jarige Salameh besloot met pensioen te gaan deze zomer. 

Een rustig pensioen zal het niet worden. Naar verluid heeft Salameh tussen meer dan $330 miljoen dollar verduisterd in zijn tijd als gouverneur van de Centrale Bank.  En dat is slechts de inschatting van de Zwitserse Officier van Justitie op basis van Zwitsers onderzoek. Zij vonden dat het geld in de periode 2005-2012, via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, van de Libanese centrale Bank naar privé accounts van Salameh en familie was overgemaakt. Via een ingewikkeld netwerk van offshorebedrijven, bezat Salameh o.a. luxueuze appartementen in Londen, Parijs en Brussel. Zijn werkelijke vermogen dat hij  

Internationale vervolging

Inmiddels lopen in Zwitserland, België, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg en Duitsland onderzoeken naar vermeend witwassen en corruptie. Bij Interpol is er een voorlopige inhechtenisneming (een red notice van Interpol) verbonden aan zijn naam, waardoor hij het risico loopt opgepakt te worden wanneer hij reist. Ook hebben Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hem gesanctioneerd.  In de eerste twee weken van deze sancties, is er al $200 miljoen dollar aan vermogen bevroren. Hoewel hij ook wordt vervolgd voor corruptie in eigen land, hebben weinig Libanezen er vertrouwen in dat deze rechtszaak tot gerechtigheid zal lijden. In Europa is de kans echter groot dat hij in absentia zal worden veroordeeld en zijn assets worden geconfisqueerd.  

Ondertussen moeten de Libanezen leven in de economische malaise die Salameh heeft achtergelaten. Het zou mooi zijn als het gestolen geld terug zou worden gegeven aan het land, maar dit kan nog wel jaren duren. Libanon zal zich zonder dit geld moeten heroprichten. 

Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: