Hamers

Global Corruption Report 2007: juridische systemen

Lotte RooijendijkCorruptie, Internationaal, Onderzoeken, Rechtspraak

Amsterdam, 25 mei 2007 – Transparency International heeft vandaag haar Global Corruption Report 2007 uitgebracht. Dit rapport geeft een overzicht van de status van corruptie over de gehele wereld. Het rapport 2007 onderzoekt speciaal de omvang en de gevolgen van corruptie in het juridische systeem.

In het Global Corruption Report 2007 van TI komt kennis van geleerden, juridische professionals en activisten uit het maatschappelijk middenveld van over de hele wereld bijeen om te analyseren hoe, waarom en waar corruptie juridische processen beïnvloedt. Ook is nagedacht over oplossingen voor met corruptie besmette rechtssystemen.

Het onderzoek richt zich op rechters en rechtbanken, plaatst ze in het bredere rechtssysteem en onderzoekt de impact van justitiële corruptie op mensenrechten, economische ontwikkeling en bestuur. Twee problemen worden geanalyseerd: druk op rechters d.m.v. politieke inmenging voor uitspraken ten gunste van politieke of economische belangen, onder meer in corruptiezaken; en omkoping van personeel van de rechtbank.

Het resultaat is een grondige analyse van hoe rechterlijke onafhankelijkheid en juridische verantwoording, twee concepten die bepalend zijn voor de bevordering van de juridische integriteit, kunnen worden versterkt om corruptie in gerechtelijke systemen aan te pakken.