EU Rapport waarschuwt voor hardnekkige corruptie in Europa

Anne Scheltema BeduinBelangenverstrengeling, Corruptie, Europees, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Lobbyen, Media, Onderzoeken, Publicaties, Publication

Amsterdam, 3 februari 2014 – TI-NL verwelkomt het rapport van de Europese Commissie. TI-NL onderstreept dat de meeste aanbevelingen voortkomen uit of gelijk zijn aan de conclusies van het NIS rapport dat TI-NL twee jaar terug uit heeft gebracht. Het ontbreken in ons land van passende regels omtrent integer lobbyen, van de bescherming van klokkenluiders, van de draaideur tussen politiek en bedrijfsleven en van up to date registratie van bijbanen en nevenfuncties alsmede financiële belangen wordt door de EC terecht onderstreept – dit zijn de focuspunten van TI-NL voor 2014.

Andere zaken die veel te wensen over laten zijn het benoemingen beleid van hoge ambtenaren (partijpolitieke affiliatie) en landelijke politici (beloning voor bewezen diensten, behoren tot de juiste bloedgroep, banden met een regio). Hierdoor worden betere kandidaten buitengesloten.

De Commissie geeft aan dat in het algemeen Nederland er goed voorstaat in vergelijking met sommige EU landen en dat de perceptie van corruptie in ons land lager ligt dan elders en zeker dan het gemiddelde. Dat neemt helaas niet weg dat er sprake is en blijft van soms ernstig achterstallig onderhoud, niet eens zo zeer bij regels als wel bij de effectieve handhaving daarvan.

Paul Arlman, voorzitter van TI-NL, was vandaag om 18:15 bij Editie NL te gast over het EU Rapport (vanaf 01:00 tot 3:36 min).

Het EU Rapport is hier te lezen.