De DilemmApp van de NBA

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Media, Press Release, Press Releases

Amsterdam, 7 augustus 2014 – Op 3 april 2014 lanceerde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) de DilemmApp: de dilemma-app voor accountants in business. In deze applicatie voor iOs (iPhone en iPad) wordt wekelijks een nieuw dilemma gepubliceerd waar je als accountant in business mee te maken kunt krijgen.

Je krijgt een aantal antwoordmogelijkheden. Hieruit kies je het antwoord dat het best bij je past en ziet meteen wat anderen kozen. Je ziet ook vanuit welke onderliggende belangen jij een keuze maakt. Na 10 ingevulde dilemma’s krijg je individuele feedback op je persoonlijke profiel. Dat profiel kan wijzigen, afhankelijk van jouw antwoorden op de dilemma’s.

Vandaag is er een dilemma gepubliceerd dat met hulp van TI-NL tot stand is gekomen en te maken heeft met het betalen van facilitation payments. Er wordt in sommige landen nog een onderscheid gemaakt tussen facilitation payments en omkoping. In die landen is het betalen van een facilitation payments dus ook niet strafbaar.

Toch zijn wat TI betreft facilitation payments wel degelijk een vorm van omkoping. Het is schadelijk voor de groei en productiviteit van bedrijven, het is riskant vanwege mogelijke juridische gevolgen en uiteindelijk economisch nadelig voor bedrijven. Ook de bedrijfscultuur en ethische standaarden komen onder druk te staan. Dan wordt de mogelijke schade aan het staatsapparaat nog onbesproken gelaten.

Download hier de app of zoek in de app store naar “dilemmapp”.

Inloggegevens
Login: AiBapp
Password: dilemma’s

Met deze app wil NBA de discussie onder accountants in business over ethische dilemma’s bevorderen. Men kan ook (anoniem) zelf voorbeelden van dilemma’s indienen. Hier vindt u de link naar de website van de NBA.

Lees hier verder over facilitation payments.