accountantskantoren

45% van de wettelijke controles accountants ‘onvoldoende’

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Kwesties, Media, News, Nieuws, Onderzoeken, Publication, Wetgeving

Amsterdam, 27 september 2014 – Minister Dijsselbloem acht het “onacceptabel” dat de kwaliteit van de wettelijke controle van de Big 4-accountantsorganisaties onder de maat is, zo sprak hij op 25 september jl. Ook heeft er er onvoldoende verbetering van de kwaliteit heeft plaatsgevonden ten opzichte van het eerdere rapport over de sector van september 2010 (de nul-meting).

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) kwam die ochtend zelf al met strengere maatregelen om het vertrouwen in de sector terug te winnen. Zij streven naar een radicale ommezwaai in de cultuur en het gedrag van accountants, waarbij het publieke belang weer voorop moet komen staan. Een van de belangrijke maatregelen is dat accountantskantoren een raad van commissarissen krijgen, die onder andere het benoemen en controleren van de bestuurders van de accountantskantoren als taak krijgen. Ook komt er een beroepseed en worden de gedragsregels binnen de sector aangescherpt.

De eigen maatregelen die de sector heeft aangekondigd zijn welkom, maar niet voldoende. Dijsselbloem benadrukte het belang dat men kan vertrouwen op accountantsverklaringen. De minister heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer aangekondigd strengere regelgeving in te voeren, op grond waarvan onder andere de Autoriteit Financiële Markten (AFM) strenger kan optreden tegen falende accountants.

Rapport AFM 25 september 2014

In de periode april 2013 tot en met juli 2014 heeft de AFM bij alle vier de Big 4-accountantsorganisaties tien wettelijke controles beoordeeld met betrekking tot het boekjaar 2012. De AFM heeft bij alle vier de Big 4-accountantsorganisaties tien wettelijke controles beoordeeld met betrekking tot het boekjaar 2012, waarbij de controleverklaringen grotendeels zijn afgegeven in 2013. Daarvan heeft de AFM er een aantal aangemerkt als ‘onvoldoende’. Dit aantal ‘onvoldoende’ wettelijke controles bedraagt vier bij Deloitte, drie bij EY, zeven bij KPMG en vier bij PwC. In deze wettelijke controles hebben de externe accountants naar het oordeel van de AFM geen voldoende en een geschikte controle-informatie verkregen om hun oordeel over de jaarrekening als geheel te onderbouwen. In totaal heeft de AFM de kwaliteit van achttien van de veertig (45 procent) beoordeelde wettelijke controles als ‘onvoldoende’ aangemerkt.

Lees verder de artikelen van Nieuwsuur, de Telegraaf, rtlz en een reactie van de accountants bij NOS.

Download hier het rapport van de AFM.