SEC beloont klokkenluider met 300.000 dollar

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Internationaal, Nieuws, Wetgeving

Hoofddorp, 2 september 2014 – De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft afgelopen vrijdag voor het eerst een beloning gegeven aan een audit en compliance werknemer. De klokkenluider krijgt meer dan 300.000 dollar nadat hij geklaagd had bij de SEC, omdat zijn bedrijf niet reageerde op zijn klachten.

 

De klokkenluider had onder andere bij een supervisor geklaagd over wangedrag in het bedrijf. Het bedrijf ondernam geen actie binnen 120 dagen. Hierop besloot hij zijn informatie door te spelen aan de SEC. De SEC besloot op basis van deze informatie direct maatregelen te nemen. De identiteit van de klokkenluider werd niet bekend gemaakt. De SEC moet volgens de wet alle informatie geheim houden die kan leiden tot zijn identificatie. De naam van het bedrijf werd ook niet bekend gemaakt.

 

De beloning voor de klokkenluider moet in het licht gezien worden van het SEC klokkenluider programma. Dit is onderdeel van de Dodd – Frank Wall Street Reform Act. Op basis hiervan kunnen er hoge beloningen worden gegeven aan klokkenluiders die originele en kwalitatief hoge informatie leveren. Deze informatie moet bovendien resulteren in een door de SEC opgelegde boete van meer dan een miljoen dollar.