Goldman Sachs

USA: Hoge boetes, weinig opbrengst

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Internationaal, Kwesties, Omkoping, Onderzoeken, Rechtspraak, Schikkingen

Amsterdam, 23 september 2014 – Witteboordencriminaliteit levert in de USA recordbedragen aan boetes op, maar het geld wordt zelden opgehoest, schrijft Joe Pinsker in The Atlantic.Het voorbeeld dat Pinsker noemt, spreekt een ieder aan: Jordan Belfort, die model stond voor The Wolf of Wall Street, pleitte weliswaar schuldig voor fraude en witwasserij, hetgeen hem in 2003 naast een gevangenisstraf een boete van ongeveer $ 110 miljoen opleverde – hij betaalde hiervan tot op heden slechts $ 11,8 miljoen. Ook zat hij slechts twee van de vier jaar uit.

In de tussentijd is hij een gevierd motivational speaker (waar mensen een klein fortuin voor neerleggen), wiens leven een leuke film met Leonardo di Caprio opleverde (hetgeen hem ook geen windeieren heeft gelegd).

Het verhaal over Belfort is slechts het topje van de ijsberg. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nog bijna 100 miljard dollar aan niet geïncasseerde boetes openstaan. Dit bedrag is volgens The Wall Street Journal verdriedubbeld sinds 2004. De cijfers liegen er niet om.

aed61e987

Maar hoe gaat dit in Nederland? Minister Opstelten reageert in zijn brief van 1 juli jl. op vragen uit de Tweede Kamer over de tenuitvoerlegging van financiële sancties. Naast de 10 miljoen euro aan verkeersboetes die jaarlijks in het kader van de Wet Mulder worden opgelegd, waarvan ruim 95% wordt afgedaan, ligt het afdoeningspercentage van andere financiële sancties  na twee jaar rond de 70%. De minister schrijft hierover:

“Wij willen de effectiviteit en efficiëntie van deze beslissingen verhogen.”

De hoogte van de boetes ligt overigens aanzienlijk lagen dan die in Amerika: in 2013 heeft de strafrechter voor € 70.000 aan boetes opgelegd, is voor € 350.000 aan strafbeschikkingen getroffen en nog voor € 12.500 aan schadevergoedingsmaatregelen.

Ook de Plukze-wetgeving is aanzienlijk effectiever dan de Amerikaanse methode, zo blijkt uit de reactie van de minister op kritische vragen van de Algemene Rekenkamer. Het beleid van 2013 is als succesvol bestempeld, omdat de doelstellingen van 2013 zijn gehaald. Er is afgelopen jaar bijna € 90 miljoen aan crimineel vermogen afgepakt. De komende jaren wordt dit bedrag opgeschroefd, aldus de minister. (Antwoorden op vragen over het Rapport bij het Jaarverslag 2013 van de Algemene Rekenkamer, d.d. 6 juni 2014)

Lees hier het volledige artikel in The Atlantic.