China intensiveert het anti-corruptiebeleid

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws, Wetgeving

Hoofddorp, 19 januari 2015 – China heeft toegezegd dat het de strijd tegen corruptie gaat intensiveren. De disciplinecommissie van de Communistische Partij van China (CPC) heeft aan het einde van de vorige week de prioriteiten bepaald in de strijd tegen corruptie. President Xi Jinping deed hierbij een oproep om de strijd tegen corruptie voort te zetten.

De strengere houding ten opzichte van corruptie is een voortzetting van het beleid dat vooral sinds 2012 gevoerd wordt. In 2014 werden meerdere topfiguren uit de partij vervolgd, zoals voormalig presidentieel adviseur Ling Jihua en ondervoorzitter van de Chinese senaat Su Rong. In totaal werden er in dat jaar 71.000 leden van de CPC onderzocht door de disciplinecommissie. Meer dan 23.000 leden kregen een straf opgelegd.

Om de corruptie te bestrijden worden er dit jaar onderzoeken gestart naar een veertigtal grote staatsondernemingen. Er is bovendien een app gelanceerd waarin het laatste nieuws over de corruptiestrijd te zien is. De app geeft bovendien de mogelijkheid om misstanden te melden. Het ministerie van Toezicht heeft een plan opgesteld om de voornemens van de disciplinecommissie te concretiseren. Om grensoverschrijdende corruptie te bestrijden lopen er besprekingen met justitiediensten uit de Verenigde Staten. Het doel hiervan is onder andere om informatie uit te wisselen over economische vluchtelingen.

China intensiveert het anti-corruptiebeleid vooral om clique bestaande uit hoge ambtenaren te ondermijnen. De personen in dit soort groepjes ondersteunen en bevoordelen elkaar. Als er sprake is van corruptie kunnen ze elkaar helpen door het bewijs te verbergen. Deze groepen vormen verschillende facties binnen in de partij. Xu Yaotong, professor bij de Chinese Academy of Governance, zei in een reactie dat dit soort factionalisme een vorm van politieke corruptie is. Xu stelde bovendien het volgende: ‘dit soort corruptie kan gevaarlijker zijn dan economische corruptie. Factionalisme kan leiden tot de heerschappij van de man en kan wetten en regels ondermijnen.’ Hij verwacht daarom dat het anti-corruptiebeleid de komende jaren gefocust zal blijven op het tegengaan van clique vorming in de partij.