Cameron zet corruptie op de agenda bij G7-top, naar aanleiding van alle commotie rond de FIFA

Anne Scheltema BeduinInternationaal, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 11 juni 2015 – David Cameron, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft afgelopen weekend de corruptieproblematiek op de agenda van de G7-top gezet. Deze bijeenkomst met de zeven grote industrielanden werd afgelopen zondag en maandag gehouden in Beieren. Cameron deed hierbij een krachtige uitspraak over corruptie, naar aanleiding van de corruptieverdenkingen rond wereldvoetbalbond FIFA.

Zo stelde Cameron: “Corruption is the arch-enemy of democracy and development. At international summits, leaders meet to talk about aid, economic growth and how to keep our people safe. But we just don’t talk enough about corruption. This has got to change. We have to show some of the same courage that exposed FIFA and break the taboo on talking about corruption.”

Corruption is the arch-enemy of democracy and development

De G7-top en de visie van Cameron

Afgelopen maandag werd de Leaders’ Declaration van de G7-top gepubliceerd, waarin kort wordt ingegaan op de internationale corruptieproblematiek. Zo erkennen de leiders de noodzaak van “beneficial ownership transparency for combatting tax evasion, corruption and other activities generating illicit flows of finance and commit to providing updates on the implementation of our national action plans.”

Cameron is van mening dat naar aanleiding van alle commotie rond de FIFA corruptie meer aandacht moet krijgen en hoger op de agenda moet worden gezet binnen de internationale politiek. Hoewel dit lovenswaardige idealen zijn, worden er vanuit het Verenigd Koninkrijk ook kritische kanttekeningen geplaatst bij de krachtige woorden van Cameron. Zo wordt onder andere gesteld dat als Cameron serieus is over het tackelen van corruptie, hij niet alleen op internationale topconferenties zou moeten insinueren dat corruptie een buitenlands probleem is maar ook binnen het Verenigd Koninkrijk grotere stappen ter bestrijding van corruptie zou moeten nemen.

Toch kan het Verenigd Koninkrijk als toonaangevend worden gezien op een aantal aspecten van corruptiebestrijding. TI-NL berichtte afgelopen februari over het ‘UK Anti-Corruption Plan’, bekend gemaakt door de Britse overheid op 18 december 2014. Het plan dient dit jaar uitgevoerd te worden en erkent dat omkopingen en corruptie belangrijke problematische kwesties zijn in de publieke en private sector van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast streeft het plan ernaar om van het Verenigd Koninkrijk een voorloper te maken in de wereldwijde inspanningen om omkopingen en corruptie te bestrijden. Dit kan een verklaring zijn voor de krachtige woorden die Cameron gebruikte om corruptiebestrijding op de internationale agenda te zetten.

Wat zegt het Nederlandse kabinet?

De Nederlandse overheid zit ook niet stil rond de bestrijding van corruptie. Zo werd in maart van dit jaar een beleidsdocument naar buiten gebracht waarin de Nederlandse overheid een integrale visie geeft op de bestrijding van corruptie in Nederland. Het is de hoop van TI-NL dat Nederland meer stappen tegen corruptie zal zetten en daarmee aan kan sluiten bij de internationale trend waarin corruptiebestrijding hoger op de agenda staat.

In het kader van de internationale corruptieverdenkingen rond de FIFA is het opvallend te noemen dat de Nederlandse minister-president Mark Rutte zich hierover maar mondjesmaat heeft uitgelaten. Waar Cameron geen blad voor zijn mond nam in zijn uitspraken over het corruptieschandaal bij de FIFA, bleven de uitspraken van Rutte een stuk vriendelijker. Bij de persconferentie na de ministerraad van 29 mei jl stelde Rutte dat het kabinet de situatie “heel ernstig” vindt. Daarnaast zei Rutte dat het gaat om verdenkingen, maar dat deze uitgebreid worden onderzocht en het in zijn ogen inderdaad gaat om corruptie, verborgen commissies, steekpenningen en hele ernstige feiten. Rutte stelt verder dat de FIFA er goed aan zou doen om intern orde op zaken te stellen. TI-NL zal de corruptieverdenkingen rond de FIFA aandachtig blijven volgen.