Trafigura

5 veroordelingen in Petrobras corruptieschandaal

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Feature, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 11 augustus 2015 – Er zijn flinke straffen uitgedeeld in de rechtszaken rondom het corruptieschandaal van Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, zo schrijft BBC News. Twee voormalige topmannen van OAS, een van de grootste constructie en infrastructuur bedrijven in Brazilië, hebben een straf van 16 jaar opgelegd gekregen wegens omkoping van overheidsambtenaren, witwassen en samenspanning. Drie andere werknemers van OAS kregen lagere straffen.

Stelselmatige corruptie

Afgelopen jaren werden meerdere politici en zakenmannen opgepakt vanwege betrokkenheid bij het corruptieschandaal. Zo werd eind juli oud-minister en oprichter van de regerende Arbeiderspartij (PT), José Dircieu, opgepakt. Hij stond al onder huisarrest, onder andere vanwege een veroordeling wegens actieve corruptie in het Mensalão-schandaal, een politieke smeergeldaffaire waarbij zijn partij stemmen kocht van parlementsleden.

Er zijn hoogstwaarschijnlijk nog vele andere bedrijven betrokken bij het schandaal. Deze bedrijven hebben smeergeld betaald om contracten binnen te slepen van het machtige Petrobras. Zoals de rechter in de zaak aangaf: “wanneer corruptie stelselmatig is, wordt omkoping gezien als routine en als onderdeel van het spelletje”.

Aandelen

De waarde van de aandelen van Petrobras is gedaald nadat het schandaal is losgebarsten. Bij SBM is een vergelijkbare daling waar te nemen vlak nadat het nieuws bekend werd van de schikking met het Openbaar Ministerie. Inmiddels is SBM de klap weer te boven gekomen. Het blijft afwachten of ook Petrobras herstelt.

Aandelen SBM offshore

Ook constructiebedrijf AOS heeft moeite overeind te blijven na de beschuldigingen ten aanzien van haar rol in het corruptieschandaal. Petrobras is de grootste cliënt van AOS. Recent heeft een Braziliaanse rechter een lening van ongeveer 250 miljoen dollar goedgekeurd om de cashflow van het bedrijf in stand te houden.