CICIG hoofdrol in Guatemalteekse verkiezingen

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Feature, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 16 september 2015 – Naar aanleiding het La Linea-schandaal en de daarop volgende demonstraties, zag Otto Pérez Molina zich gedwongen om af te treden als Guatemalteeks president. In dit tumult, nog geen week voor de nieuwe presidentiele verkiezingen, blonk er één hoofdrolspeler uit: CICIG.

Dinsdag 8 september 2015 stond Otto Pérez Molina terecht voor betrokkenheid in het La Linea-schandaal. In april maakte het Guatemalteekse OM een eind aan het grootschalige belastingontduikingschandaal, wellicht het grootste in de geschiedenis van het land. Tientallen zakenlieden en hoge ambtenaren waren betrokken bij deze zaak. Het lokale OM zat al jaren op de zaak, maar werd belemmerd door interne krachten en corruptie. Door inschakeling van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) is het dan uiteindelijk toch gelukt.

De CICIG is tegenwoordig pionier op het gebied van de bestrijding van corruptie in Latijns Amerika. De instantie heeft veel eigenschappen van een internationale aanklager, maar werkt altijd in opdracht van het Guatemalteekse OM. Het wordt gefinancierd door internationale donoren zoals de EU en VN en heeft tot doel een einde te maken aan de corrupte banden tussen overheden, zakenwereld en criminele circuits die zo typerend zijn voor de regio. En met succes: Iin 2013 werkten de OM en CICIG samen aan maar liefst 50 zaken en waren er al 20 veroordelingen uitgesproken (het hele rapport met alle cases tot 2013 is hier te vinden).

Met haar werkzaamheden zorgt de CICIG voor duidelijke veranderingen in Guatemala en de met corruptie doordrenkte geschiedenis van het land. Wat er nu gebeurt zou men bijna revolutionair kunnen noemen, schrijft De Correspondent gisteren. Nog nooit eerder is het voorgekomen dat de bevolking keiharde bewijzen in handen had waarmee ze zich op straat konden verzamelen en de overheid onder druk konden zetten. En daarvan wordt uitgebreid gebruik gemaakt: sinds het schandaal openbaar aan het licht is gekomen vonden elke zaterdag demonstraties plaats voor het parlementsgebouw. Otto Pérez Molina is al onder deze druk bezweken en ook de nieuwe kandidaten voor de aankomende verkiezingen worden extra scherp in de gaten gehouden door de wakker geschudde bevolking.