TI-NL genomineerd voor Anti Fraude Award

Lotte RooijendijkFeature, Media, News, Nieuws

Transparency International Nederland is één van de drie genomineerden voor de Anti Fraude Award van 2015 die op 8 oktober tijdens het Fraude Film festival zal worden uitgereikt. Eerder berichtte Transparency International Nederland dat het op de longlist geplaatst was voor nominatie voor deze prijs. Het Expert Comité heeft uit 20 longlist genomineerden drie initiatieven gekozen die zich hebben onderscheiden bij de bestrijding van fraude en een voorbeeld en inspiratie zijn voor anderen. Naast Transparency International Nederland zijn de FIOD en NRC Handelsblad genomineerd.

De Anti Fraude Award wordt tijdens het Fraude Film Festival op 8 oktober uitgereikt als blijk van waardering voor initiatieven in de strijd tegen fraude. Bij beoordeling van de 20 inzendingen heeft het Expert Comité gekeken naar de behaalde resultaten en in hoeverre de kandidaat een breed publiek wist te bereiken én in beweging wist te krijgen. Transparency International is genomineerd “vanwege de tomeloze ambitie en zichtbaarheid van de organisatie, waarmee zij een geduchte tegenstander is van corrupte partijen waar ook ter wereld,” aldus het Expert Comité. De FIOD is voorgedragen omdat het Comité onder de indruk is van de daadkracht waarmee zij zeer effectief is in de aanpak van fraude en fraudeurs. NRC Handelsblad heeft haar nominatie te danken aan het feit dat het Comité ervan overtuigd is dat NRC een effectieve en proactieve bijdrage levert aan een weerbare samenleving.

Arjen Tillema, voorzitter van Transparency International Nederland, is verheugd met het nieuws: “Deze nominatie is zeer welkom voor TI-NL, mede vanwege het belang dat wij zien bij het vinden van aansluiting bij het grote publiek, om deze lastige en soms technische materie echt aan de man te brengen. Wat integer zijn inhoudt en hoe corruptie impact heeft op mensen en de samenleving is niet altijd makkelijk in een rapport uit te leggen. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Het Fraude Film Festival en de Anti Fraude Award helpt deze link te leggen en zo komt onze doelstelling – het bevorderen van integriteit en het maatschappelijk besef van de onaanvaardbaarheid van corruptie – weer een stukje dichterbij.”

De winnaar wordt op 8 oktober bekend gemaakt en zal de award ontvangen uit de handen van Caroline Princen, Lid van de Raad van Bestuur van ABNAMRO. De bronzen award is speciaal voor het Fraude Film Festival ontworpen door bekende kunstenaar Jeroen Spijker en symboliseert “oplettendheid”. Meer informatie over het Fraude Film Festival, dat op 8 en 9 oktober zal plaatsvinden in filmmuseum EYE te Amsterdam, kan hier worden gevonden of op de website van het festival.