Rapport: anti-corruptiewetgeving wereldwijd

Lotte RooijendijkAankondigingen, Internationaal, News, Nieuws, Onderzoeken, Organisatie

Amsterdam, 23 september 2015 – In februari is het rapport Getting the Deal Through: Anti-Corruption Regulation 2015 uitgekomen waarin 43 rechtssystemen worden vergeleken op het gebied van anti-corruptiewetgeving. Dit rapport is gepubliceerd door de organisatie Getting the Deal Through in samenwerking met Transparency International. Wereldwijd blijft corruptie een veelvoorkomend fenomeen. Als corruptie een eigen industrie zou zijn, zou het de derde industrie ter wereld zijn met een waarde van meer dan $3 biljoen en ongeveer 5 procent van het wereldwijde BNP. Hoe sterk zijn de wettelijke maatregelen die op nationaal niveau aanwezig zijn?

 

In het rapport worden landen uit alle continenten onder de loep genomen. Gekeken wordt naar zowel internationale anti-corruptie conventies als nationale wetgeving. Op het nationaal niveau is vervolgens aandacht geschonken aan de vele verschillende verschijningsvormen van corruptie, van het geven van cadeau’s, reizen en diners, tot het betalen van smeergeld om het proces sneller te laten verlopen. Ook de handhavingsmechanismen komen aan bod. Tot slot is er aandacht voor recente jurisprudentie en onderzoeken die belangrijk zijn geweest voor het vormen van de nationale anti-corruptiewetgeving.

 

Een lijst van de beschikbare landen alsmede een mogelijkheid om het rapport zelf aan te schaffen kan hier worden gevonden. Tevens kan het rapport worden ingezien op het kantoor van Transparency International Nederland.