Hamers

Slob en Samson komen op voor Nederlandse rechtbanken

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Kwesties, Media, Nationaal

De Raad voor de Rechtspraak heeft aangekondigd een aantal rechtbanklocaties te gaan beperken. Dit besluit is ingegeven door de opgelegde bezuinigingen in de rechtspraak als onderdeel van de Wet herziening gerechtelijke kaart (2013). Slob (CU) en Samson (PvdA) hebben de handen ineen geslagen en een motie ingediend in de Tweede Kamer om deze plannen tegen te houden.

Rechtbanken die mogelijk door de reorganisatie zullen worden afgeslankt zijn de volgende: Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Lelystad zou als eerst aan de beurt zijn. Maandag 28 september zou het Meerjarenplan van de Rechtspraak 2015-2020, met daarin de plannen voor de afdelingen en zittingen van de rechtbanken, definitief bevestigd worden. TI-NL heeft op 29 september echter nog geen bevestiging kunnen vinden van het Meerjarenplan.

Volgens voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Frits Bakker, zijn de bezuinigingen onderdeel van ‘modernisering’, maar wordt er moeite gedaan de rechtspraak ‘financieel gezond’ te houden (artikel Volkskrant hier). Ook zou door de maatregelen de werkdruk voor rechters moeten afnemen. President Evert van der Molen van de rechtbank van Noord-Holland is echter van andere mening en nam eind augustus ontslag, omdat hij het ‘niet kon vinden in het besluit’ waarin de forse maatregelen zijn opgenomen.

CU en PvdA riepen 17 september jl. door middel van een motie de Kamer op de besluiten te heroverwegen en nogmaals in gesprek te gaan met de Raad voor de Rechtspraak. Ze hopen hiermee te vermijden dat er ‘onomkeerbare stappen’ worden gezet.

Bovendien is de CU van plan tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een aanvraag te doen voor 150 miljoen euro extra voor het departement Veiligheid en Justitie (V&J). Onder andere met dit verzoek probeert de partij te voorkomen dat de rechtbanken te zwaar worden getroffen door de aangekondigde maatregelen.

Meer informatie over de gevolgen van de bezuinigingen is hier te vinden.