Schippers: integriteit in sport prioriteit EU

Lotte RooijendijkEuropees, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 26 november 2015 – Afgelopen week kwam in Brussel de Europese Raad van sportministers samen. Als onderdeel van het EU-voorzitterschap van Nederland zal minister Schippers het eerste half jaar van 2016 de Europese Raad van sportministers voorzitten. Afgelopen ontmoeting kreeg zij het voorzitterschap symbolisch overgedragen van de Luxemburgse minister Romain Schneider en sprak zij over haar prioriteit tijdens het voorzitterschap: integriteit in de sport.

Sportevenementen

Minister Schippers zal zich vooral focussen op de toewijzing van sportevenementen. Zij illustreerde dit door te verwijzen naar de recente corruptieschandalen rond de toekenning van het WK Voetbal in 2018 aan Rusland en het WK Voetbal in 2022 aan Qatar. Eerder berichtte TI al over de gebrekkige transparantie van nationale voetbalbonden. Ook de het toewijzen van het WK van 2006 aan Duitsland wordt inmiddels overschaduwd door recente onthullingen over corruptie. De Duitse bond zou 6,7 miljoen aan zwart geld hebben verdeeld om het evenement naar Duitsland te halen.

Omkopingsschandalen rondom de toewijzing van sportevenementen leiden tot maatschappelijke verontwaardiging en de afname van het draagvlak voor het organiseren van deze evenementen, zo stelt Schippers. Daarom zal zij tijdens het voorzitterschap een begin maken aan gezamenlijke regels en criteria waar overheden aan zullen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het organiseren van sportevenementen. “Overheidsfinanciering zouden we afhankelijk kunnen laten zijn of er voldaan wordt aan onze criteria. Dit regel je natuurlijk niet in een half jaar, maar ik wil er een stevig begin mee maken,” aldus Schippers.

Doping & Matchfixing

Naast de eerlijke toewijzing van evenementen zal Schippers zich sterk maken voor het bestrijden van doping en wedstrijdvervalsing. Ook hier staat de integriteit en geloofwaardigheid van veel sporten op het spel. Zo kwam deze maand naar buiten dat Russische atleten op grote schaal en met hulp van de Russische overheid doping hadden gebruikt. Verder werd afgelopen week voetballer Arijan Ademi van Dinamo Zagreb voor vier jaar geschorst nadat zijn dopingtest na afloop van een wedstrijd in de Champions League positief bleek. Ook het wielrennen heeft nog altijd te kampen met een serieuze dopingcultuur, zo blijkt uit een onderzoek van de Cycling Independent Reform Commission van eerder dit jaar.

Ook matchfixing komt steeds vaker aan het licht. In Nederland bleek Ibrahim Kargbo, ex-voetballer van Willem II, in 2009 mailcontact te hebben gehad met een matchfixer uit Singapore. Vijf wedstrijden zouden verkocht zijn. Het OM doet op basis van deze mails inmiddels onderzoek naar de kwestie. In Griekenland werd de eigenaar van voetbalclub Olympiakos Piraeus in juli van dit jaar geschorst vanwege betrokkenheid bij matchfixing. Griekse clubeigenaren worden al jaren gelinkt aan criminele activiteiten. In 2011 bleek dat velen betrokken waren bij het verkopen van wedstrijden van hun eigen club, met als resultaat winsten oplopend tot 13 miljoen euro per wedstrijd. Er zijn nog vele andere voorbeelden uit het voetbal te noemen. Maar niet alleen in het voetbal komt matchfixing voor: ook sporten zoals cricket en tennis hebben te maken met het fenomeen.

De vraag is hoeveel er op EU-niveau concreet kan worden gedaan aan deze problemen. Het is in ieder geval een positieve ontwikkeling dat integriteit in de sport het komend half jaar een prioriteit is tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Transparency International zal de ontwikkelingen op dit gebied met interesse volgen.