Verkiezingen FIFA: meer van hetzelfde?

Lotte RooijendijkFeature, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws, Opinie

Amsterdam, 26 februari 2016 – Vandaag vindt de verkiezing van de nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA plaats. Na bijna achttien jaar onder leiding van de van corruptie beschuldigde Sepp Blatter en de val van tal van andere kopstukken in de organisatie, is het tijd voor een nieuwe koers. Echter, zal deze ook echt worden ingezet onder het bewind van de nieuw verkozen voorzitter? De verkiezing en de bijbehorende hervormingen lijken weinig te veranderen aan de cultuur van corruptie en omkoping binnen de FIFA.

Vandaag zullen sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, prins Ali bin al-Hussein, Gianni Infantino, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale strijden om de 207 te verdelen stemmen van de leden van de internationale voetbalbond. De verkiezingen staan als agendapunt elf op het schema. Omdat de nationale bonden met de hand hun stembriefjes invullen en deze vervolgens moeten worden gesorteerd en geteld, neemt de verkiezing aardig wat tijd in beslag. Ook is in de eerste ronde twee-derde van de stemmen nodig om te winnen. Is dit niet het geval, dan volgt er een tweede ronde waar een simpele meerderheid volstaat om te winnen. Vorig jaar mei duurde de herverkiezing van Sepp Blatter ongeveer twee uur.

Naast de verkiezing van de voorzitter stonden er enkele belangrijke hervormingen op de agenda op het congres in Zürich, welke inmiddels zijn goedgekeurd. De belangrijkste hervorming is de voorzitter voortaan maximaal drie termijnen van vier jaar mag blijven zitten. Daarmee is een bewind zoals dat van Blatter al niet meer mogelijk. Het salaris van de voorzitter zal ook openbaar worden. Verder moeten alle geldstromen en processen binnen de FIFA voortaan worden gecontroleerd door een onafhankelijk comité. Ook wordt het uitvoerend comité vervangen door een council met veel minder macht. Tot slot zullen kandidaat-bestuurders een integriteitscontrole moeten ondergaan.

Hervormingen FIFA goede stap?

De FIFA zelf ziet de hervormingen als een stap in de goede richting: “We snappen dat diepgaande hervormingen nodig zijn en wij zijn klaar voor zulke veranderingen. We hebben tijd nodig, maar we zijn de goede weg inmiddels ingeslagen en kunnen niet meer terug,” zo stelde waarnemend voorzitter Issa Hayatou bij zijn openingstoespraak. Maar of deze hervormingen daadwerkelijk wat gaan veranderen aan de corruptie binnen de organisatie is maar zeer de vraag.

“Het risico wat nu gewoon bestaat is dat de mensen die nu kandidaat zijn uit de cultuur komen die al jaren bestaan heeft daar en die verandert niet met de nieuwe kandidaten,” zo legde Gerke Berenschot, bestuurslid van Transparency International Nederland, het twee dagen geleden uit bij Van Liempt Live. “Als de opties die je gegeven worden heel beperkt zijn, dan zal het uiteindelijk toch een ‘choice of lesser evils’ zijn.” Ook hoogleraar sport en recht Marjan Olfers ziet de verkiezing niet als de oplossing voor de diepgewortelde corruptieproblemen binnen de FIFA: “Zolang het een monopolistische organisatie blijft, denk ik dat er heel snel ‘Blattertjes’ naar boven komen drijven.”