Trafigura

Justitie VS heropent onderzoek SBM Offshore

Lotte RooijendijkFeature, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 18 februari 2016 – Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) heeft het onderzoek naar buitenlandse omkoping van het Nederlandse SBM Offshore heropend, zo laat het bedrijf op haar website weten. Toen in november 2014 een schikking werd getroffen met het Nederlandse Openbaar Ministerie liet het bedrijf nog weten dat de DOJ het onderzoek had gesloten en had besloten niet over te gaan op vervolging. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van het heropenen van het onderzoek.

De zaken tegen SBM Offshore lopen al enige tijd. Het bedrijf, dat producten maakt voor de exploitatie en opslag van gas en olie op zee, wordt er van verdacht tussen 2005 en 2011 voor 250 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald in Angola, Brazilië en Equatoriaal Guinee. Het bedrijf leek op weg om het omkoopschandaal achter zich te laten toen het vorige week 245 miljoen dollar opzij zette voor een schikking met de Braziliaanse overheid. Hoewel de onderhandelingen nog niet helemaal zijn afgerond, was het in ieder geval een hoopvol signaal voor het bedrijf. Al eerder trof het een schikking met het Braziliaanse Openbaar Ministerie in de zaken van Sietze Hepkema (Raad van Commissarissen) en Bruno Chabas (CEO). Zoals gezegd was in november 2014 ook al een akkoord over een schikking bereikt met het Nederlands Openbaar Ministerie.

Destijds sprak Chabas uit te hopen het omkopingsschandaal achter zich te kunnen laten: “SBM welcomes the conclusion of all discussions with the Dutch and U.S. authorities. We have been open, transparent and accountable throughout this difficult process which has addressed issues from a past era. We can now focus on the future, secure in the knowledge that we have put in place an enhanced compliance culture which embeds our core values.” Nu blijkt dat de DOJ toch nog verder wil onderzoeken of het wat met de zaak wil doen. SBM bevestigt op haar website dat de Amerikaanse autoriteiten inderdaad een verzoek tot informatie hebben gedaan, maar volgens het bedrijf zal dit zeker niet tot een vervolging leiden. Het omkoopschandaal krijgt dus mogelijk nog een staartje.