De link tussen corruptie en terrorisme

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 30 augustus 2016 – Vorige week bracht de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten John Kerry een derde bezoek in 20 maanden aan Nigeria. Het was voor het eerst dat een zeer hoge ambtenaar zich zo openlijk uitsprak over de link tussen corruptie en terrorisme. Hij noemde corruptie een “root cause” (grondoorzaak) van gewelddadig extremisme.

Tijdens zijn speech in Sokoto (Nigeria) op 23 augustus jl. noemde Kerry het verslaan van de lokale terreurbeweging Boko Haram het begin van de aanpak van terrorisme in het land. Dergelijke extremisten maken van gebruik van vernedering, uitsluiting, ongelijkheid en armoede veroorzaakt door corruptie om nieuwe leden te rekruteren. “Het gevecht tegen corruptie zou een wereldwijde veiligheidsprioriteit van de eerste orde moeten zijn,” aldus Kerry.

Het gevecht tegen corruptie zou een wereldwijde veiligheidsprioriteit van de eerste orde moeten zijn – John Kerry

“Bribery, fraud, other forms of venality endanger everything that we hold dear, everything that you value. They feed organized crime. They gnaw away at nation-states. They take away the legitimacy of a nation-state. They contribute to human trafficking. They discourage honest and accountable investment, and they undermine entire communities,” sprak Kerry.

Nigeria

Nigeria is het dichtstbevolkte land in Afrika en de grootste olieproducent van het continent. Het land bungelt (plaats 138 van de 168) onderaan de Corruption Perceptions Index van Transparency International, met een score van 26 van de 100. Ook op de Index van de Wereldbank die kijkt naar de eenvoud waarmee men in landen zaken kan doen, scoort Nigeria laag: plaats 169 van de 189.

Maar corruptie is niet alleen een schande en een misdaad, zegt Kerry, het is ook gevaarlijk. De terreurgroep Boko Haram valt in de nacht kleine dorpen aan, plundert deze leeg en steekt wat overgebleven is in brand. Mannen worden vermoord en kinderen en vrouwen ontvoerd. Bekend werd ook in Nederlandse media de ontvoering van ongeveer 300 meisjes van het dorp Chibok in het Noordoosten van Nigeria in 2014.

In totaal heeft de terreurgroep meer dan 20.000 mensen vermoord en zijn meer dan 2 miljoen bewoners ontheemd. Volgens Kerry zijn er bovendien 7 miljoen Nigerianen door Boko Haram in noodsituaties terecht gekomen, met te weinig voedsel en water. Diverse regio’s worden vergelijkbare terreurorganisaties in hun greep gehouden: een aan al-Qaida gelieerde groep in Burkina Faso, het Lord’s Resistance Army in Centraal Afrika en Congo en al-Shabaab militanten in Somalië.

Corruptie kost de wereldwijde economie naar schatting 2,6 biljoen dollar per jaar, zei Kerry. “Dat is $2.6 biljoen die uitgegeven zou kunnen worden aan infrastructuur, zorg, educatie, voedselveiligheid en andere initiatieven die jonge mensen een toekomst bieden. (…) Er is niets slechter voor de moraal, destructiever en meer ontredderend voor een inwoner dan het geloof dat het systeem oneerlijk is, dat het systeem ontworpen is om hen te doen falen en dat mensen in machtsposities (…) schurken zijn – schurken die de toekomst van hun eigen mensen ontvreemden,” sprak Kerry.