Online fraude met 95% gestegen in 2015

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 3 augustus 2016 – Met de opkomst van het online betaalverkeer stijgt ook online fraude aanzienlijk: maar liefst 95% in de eerste helft van 2015. Verfijnde fraudeurs bedenken constant nieuwe manieren om geld te stelen. In Groot-Brittannië is zo al bijna 20 miljoen euro ontvreemd van nietsvermoedende slachtoffers. Mr. Posh, een online fraudeur, ging nóg een stap verder: hij imiteerde klanten bij banken en ontfutselde zo tienduizenden euro’s per dag, enkel via de telefoon. Maandenlang hebben politie en detectives in Londen naar deze man gezocht, uiteindelijk met succes.

Mr. Posh, de geslepen online fraudeur

Bijna veertien miljoen Engelse pond, dat is het bedrag dat de befaamde ‘Mr. Posh’ – de bijnaam die hij kreeg van de detectives die hem uiteindelijk te pakken kregen – buit kon maken. Via slinkse manieren wist hij klanten en banken zodanig te bedotten, dat het hem geen windeieren heeft gelegd. Mr. Posh heeft met de fraude in telefonisch bankieren duizenden Britse slachtoffers gemaakt. Hij maakte misbruik van het feit dat banken en hun cliënten steeds meer werken met online betaalverkeer, en kaapte creditcardrekeningen en de identiteit van honderden Britse slachtoffers.

Mr. Posh bleek een meester in vermomming en accenten. Hij deed zich dagelijks bij verschillende banken voor als verschillende klanten en heeft zelfs een gepensioneerde vrouw en een Aziatische zakenman weten te imiteren. Maandenlang bleef hij uit handen van de Londense politie en detectives, maar uiteindelijk liep hij toch tegen de lamp en werd hij aangehouden.

‘Fraudeurs zullen zich voordoen als wie dan ook, om persoonlijke gegevens van je te onttrekken. Of ze zich nou portretteren als een bankinstelling of een andere zakelijke organisatie, wat ze moeten zijn, zullen ze zijn om fraude te kunnen plegen’, aldus plaatsvervangend commissaris David Clark, de City of London Police.

Britten in hun bestrijding van online fraude

Zoals Mr. Posh zijn er vele oplichters die het web gebruiken voor het plegen van grootschalige fraude. Het dark web, een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor de zoekmachines, is een online snoepwinkel voor internetcriminelen waar ook gestolen creditcards te krijgen zijn. Volgens een studie van de Universiteit van Portsmouth maken vooral zwarte markten, sites die illegale drugs aanbieden, fraudesites, email-services en sites waar men kan handelen in bitcoins, onderdeel uit van dit dark web.

Dagelijks geven Britten 1,6 miljard pond uit; het grootste deel van die transacties gebeurt online of via telefonisch bankieren. Ideaal voor internet-fraudeurs, die in Groot-Brittannië per dag in totaal 1,3 miljoen pond buit maken. Groot-Brittannië heeft een speciaal politieteam, gefinancierd door Britse banken, opgericht om internetcriminelen op te sporen.

‘Groot-Brittannië verder dan Nederland in de bestrijding van online fraude’

André Vermeulen van de Fraudehelpdesk neemt meldingen aan van online fraude- en oplichtingsslachtoffers. Hij stelt dat de Britten veel verder zijn in het bestrijden van internetoplichting dan wij. Over Nederland zegt hij: ‘online fraudeurs hebben hier vrij spel. Het gevoel “dat overkomt mij niet” overheerst bij burgers’. Daarnaast neemt de overheid online fraude en oplichting onvoldoende serieus, volgens Vermeulen. Hij stelt dat fraudehelpdesk.nl in de eerste maanden van 2016 ruim 15.000 meldingen van internetoplichtingen binnen heeft gekregen. En dat is volgens Vermeulen ‘slechts het topje van de ijsberg’. ‘Pas als internetcriminelen overheidsinstanties bedonderen of bedreigen, komen autoriteiten in actie’.

Vermeulen geeft aan dat er voor burgers en bedrijven vrijwel niets wordt gedaan door de overheid. Volgens hem ontbreekt het de Nederlandse recherche en geüniformeerde diensten aan expertise waardoor de werkwijze van internetcriminelen nauwelijks in kaart gebracht. Kruimelmisdrijven zoals oplichting op Marktplaats zouden wel worden aangepakt door de politie, maar het serieuze werk zoals identiteitsfraude, waarbij oplichters persoonlijke informatie gebruiken om huizen en auto’s te kopen, leningen of zelfs hypotheken mee afsluiten, blijft liggen. Internetslachtoffers bij aangifte bij de politie vaak te horen krijgen dat het een civiele zaak is waarvoor ze een advocaat in de hand moeten nemen, zegt Vermeulen.

Documentaire: ‘Mr. Posh – The Million Dollar Fraudsters’

Vanavond om 21:00 uur wordt de documentaire ‘Mr. Posh – The Million Dollar Fraudsters’ uitgezonden op Canvas. Wat waren zijn sluwe trucs en hoe was hij de politie en zijn slachtoffers telkens te slim af? In de documentaire van Matt Haan doen de detectives die Mr. Posh uiteindelijk te pakken hebben gekregen hun verhaal over hoe de geslepen Mr. Posh te werk ging.