Nederlander verdacht van ticketfraude Spelen

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 18 augustus 2016 – In een onderzoek van de Braziliaanse justitie rondom de Olympische Spelen worden zeven mensen verdacht van ticketfraude, waaronder vier topmannen van het Britse bedrijf THG Sports. Een van de vier mannen verdacht van de ticketfraude is een 45-jarige Nederlander uit Hoofddorp. De topman van het Britse THG Sports wordt gezocht, maar zou momenteel met vakantie zijn. Eerder al heeft de Braziliaanse politie de financieel directeur van THG Sports opgepakt, ook wegens verdenking van betrokkenheid aan illegale handel in tickets.

Een persoon mag maximaal 120 kaartjes kopen voor de Olympische Spelen. Nationale Olympische Comités krijgen de beschikking over meer tickets, die zijn bedoeld voor fans uit dat land. Echter, de Ierse tickets zouden illegaal zijn doorverkocht voor veel te hoge prijzen. De politie vermoedt dat er duizenden kaartjes zijn verkocht voor maximaal 7000 euro per stuk.

Ticketfraude bij THG Sports

Het Britse bedrijf THG Sports organiseert reizen naar sportevenementen en doet veel op het gebied van sportsponsoring. De financieel directeur van het bedrijf die op de dag van de openingsceremonie van de Spelen is opgepakt, zou op dat moment meer dan achthonderd tickets in zijn bezit hebben gehad. Deze kaarten waren oorspronkelijk bestemd voor het Iers Olympisch Comité. Het zijn geen valse tickets, maar het is illegaal ze voor meer geld door te verkopen. De tickets, vooral voor populaire evenementen zoals de opening- en sluitingsceremonie, werden aangeboden voor hoge prijzen in speciale sponsorpakketten. Volgens de justitie in Rio is de Nederlandse topman “rechtstreeks betrokken bij een regeling voor meerkosten voor de kaartjes”.

De Nederlander is naar verluidt sinds 1999 werkzaam voor de Marcus Evans Group, waar THG onderdeel van is. Marcus Evans, de eigenaar van de Engelse voetbalclub Ipswich Town, is tevens een van de verdachten in het Braziliaanse onderzoek. De Nederlander zou op dit moment niet in Brazilië zijn, maar waar hij wel is, is vooralsnog onduidelijk. Volgens een kennis van de man uit Hoofddorp zou hij “twee weken op vakantie” zijn.

In een verklaring stelt THG Sports niets verkeerd te hebben gedaan. Volgens het Britse bedrijf is inderdaad een opslag voor de kaartjes betaald, maar dat zou in lijn zijn met de regels die het Olympisch Comité daarvoor heeft opgesteld. THG Sports zou mogelijk zo’n 9 miljoen euro aan winst hebben kunnen opstrijken met de verkoop van de kaarten. Het is overigens niet de eerste keer dat THG Sports wordt verdacht van frauduleuze praktijken. In 2014 werd een voormalig topman van het bedrijf opgepakt in Brazilië voor ticketfraude tijdens de Wereldkampioenschappen.

Lid Internationaal Olympisch Comité gearresteerd voor ticketfraude

Ook een Iers lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is woensdagochtend gearresteerd in Rio de Janeiro op verdenking van illegale verkoop van toegangskaarten voor de Olympische Spelen. De verdachte is tevens voorzitter van het Iers Olympisch Comité (OCI) en voormalig voorzitter van het Europees Olympisch Comité (EOC), waar hij in zijn rol een groot pleitbezorger was van de Europese Spelen die vorig jaar voor het eerst werden gehouden in Baku, Azerbeidzjan. Er was veel kritiek op dat evenement vanwege mensenrechtenschending op grote schaal.

De Ier is een van de zeven verdachten in het grootschalige onderzoek van de Braziliaanse justitie naar ticketfraude bij de Spelen. Volgens het Braziliaanse Estadaõ is hij woensdag vroeg in de ochtend opgepakt in zijn hotel in Rio. Vervolgens zou de 71-jarige official onwel zijn geworden en naar een ziekenhuis zijn vervoerd. De Braziliaanse politie zegt dat hij probeerde te vluchten, kort voor de arrestatie.

Het OCI kondigde na de arrestatie van Mallon een onderzoek aan naar hoe de tickets in het bezit van de Ier zijn gekomen en meldt woensdag in een verklaring dat het “zich bewust is” van de verhalen in de media over de voorzitter. “We willen eerst volledige duidelijkheid hebben voordat we verder reageren”, aldus een woordvoerder van het OCI.

ticketfraude

Nieuwe impuls aan corruptiebestrijding in Brazilië

Het is goed dat de Braziliaanse justitie onderzoek doet naar ticketfraude tijdens de Olympische Spelen en de daders aanpakt. Voor de bestrijding van corruptie in Brazilië is het echter met name van belang de lopende onderzoeken en rechtszaken in verband met het grootschalige corruptieschandaal rondom Petrobras niet uit het oog te verliezen en voort te zetten. Deze onderzoeken mogen niet worden beïnvloed door het gepolariseerde politieke debat van het land of worden gestoord door andere activiteiten, zoals de Olympische Spelen, of belangen. Corruptiebestrijding heeft eenzelfde soort uithoudingsvermogen en veerkracht nodig als het winnen van een medaille tijdens de Olympische Spelen.

Het is noodzakelijk dat Brazilië een goed uitgerust nationaal anti-corruptiesysteem inricht met interne en externe toezichthouders, zoals een ombudsman en een onafhankelijke aanklager. Dit systeem zou ook moeten voorzien in een nationaal instituut voor de toegang tot informatie en ondersteuning bieden aan anti-corruptie-eenheden in de rechterlijke macht.

Transparency International werkt samen met de Braziliaanse overheid en onderzoeksinstellingen om innovatieve systemen op te zetten die burgers de mogelijkheid geven politici ter verantwoording te roepen en in de gaten te houden hoe belastinggelden worden besteed.