Topman Imtech Duitsland betaalde steekpenningen

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Extern nieuws, Feature, Integriteit, Internationaal, Kwesties, Media, News, Nieuws

Amsterdam, 24 augustus 2016 – Gisteren en vandaag berichtten de media over het omkopingsproces van Imtech Duitsland en de bouw van het nieuwe vliegveld van Berlijn. Topman Klaus Betz zou tijdens dit proces hebben toegegeven in 2012 steekpenningen te hebben betaald aan een 48-jarige functionaris van de luchthaven in Berlijn. Het bedrag van € 150.000 werd in een envelop uitgewisseld op een parkeerplaats langs de snelweg.

De verhalen van Betz en de functionaris die de steekpenningen heeft aangenomen verschillen tot zoverre niet. Wel verschillen de twee van mening over de toedracht en het initiatief van de betalingen. De functionaris stelde dat hij het geld van Imtech had gekregen zodat hij de verwerking van de bij het vliegveld openstaande vorderingen van Imtech “welwillend” zou behandelen. Het zou gaan om uitstaande vorderingen van ongeveer € 60 miljoen, waarbij hij niet kritisch zou controleren of de gefactureerde activiteiten daadwerkelijk uitgevoerd waren. De oud-Imtech medewerkers claimen juist dat de functionaris geld geëist heeft in ruil voor de belofte zich in te spannen dat de openstaande vorderingen betaald zouden worden. 

Omdat Imtech op het moment van de omkoping al financieel in de problemen zat (sinds 2015 is het bedrijf failliet), is het niet onwaarschijnlijk dat het bedrijf de druk op nog openstaande vorderingen opvoerde. De vraag op wiens initiatief de steekpenningen zijn betaald is vermoedelijk vooral relevant voor de strafmaat. De openbaar aanklager gaat er overigens vanuit dat de functionaris eigenlijk ruim twee miljoen euro van Imtech wilde hebben.

In het totaal staan drie mannen terecht voor de smeergeldaffaire in 2012. Naast Betz en de functionaris, staat ook de Imtech manager terecht die voor de daadwerkelijke overdracht van de envelop op de parkeerplaats heeft zorg gedragen. Hij zou in opdracht gehandeld hebben van de bedrijfsleiding.

Zowel Betz, als de functionaris van de luchthaven hebben aangegeven spijt te hebben van hun handelen. “Ik heb ten onrechte €150.000 ontvangen. Dat was verkeerd”, zei de 48-jarige functionaris. “Mein Verhalten tut mir leid,” heeft de 61-jarige Betz tegen de rechtbank gezegd.

Tot november zijn er negen procesdagen uitgetrokken voor het voeren van het inhoudelijk proces. TI-NL zal hier verder over rapporteren op onze website.