22/9: Kick-off Young TI-NL – jonge beweging tegen corruptie!

Lotte RooijendijkAankondigingen, Event, Feature, Nieuws, Organisatie

Op donderdagavond 22 september a.s. om 19:00 op het dakterras van het Koninklijk Instituut voor de Tropen zullen wij aftrappen met de jonge beweging tegen corruptie! Dit doen we met een outdoor cinema waar we de docufilm “(Dis)Honesty: The Truth about Lies” zullen vertonen. Deze docu verkent de menselijke neiging om oneerlijk te zijn. Met veel enthousiasme nodigen wij de jongere generatie corruptiebestrijders uit voor het kick-off event van Young TI-NL!

Een wereld vrij van corruptie

Corruptie is het misbruik maken van toevertrouwde macht voor eigen gewin. Het schaadt iedereen wiens leven, levensonderhoud of geluk afhankelijk is van de integriteit van mensen in een machtspositie. Transparency International Nederland zet zich daarom in voor een wereld waarin de overheid, de politiek, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld én burgers vrij zijn van corruptie.

Ongelijkheid onverslaanbaar zonder corruptiebestrijding

Corruptie en machtsmisbruik gaan altijd direct ten koste van anderen. Dit is precies de reden waarom wij ons sterk maken voor de bestrijding van corruptie. De Wereldbank schat dat er wereldwijd jaarlijks één biljoen dollar verloren gaat aan corruptie. In Europa is dat volgens onderzoek €120 miljard per jaar. Dat is zo’n €250 per persoon per jaar en €20.000 op een mensenleven. Dit verloren geld gaat ten koste van educatie, zorg en veiligheid.

Bovendien is het bestrijden van corruptie een middel om grootschalige problemen zoals extreme ongelijkheid, armoede, migratie, klimaatverandering, milieuvervuiling en zelfs oorlogen aan te pakken.

Corruptie is oneerlijk en onrechtvaardig

Voor alle geledingen van de samenleving en de economie vormt corruptie een bedreiging. Tegelijkertijd is de zichtbaarheid van het probleem beperkt, omdat het een heimelijk en verborgen misdrijf betreft: de betrokken partijen hebben vaak beiden belang de corrupte handelingen geheim te houden. Hierdoor worden maar weinig gevallen van corruptie bekend en is wat er in de openbaarheid komt maar het topje van de ijsberg van het corruptieprobleem.

Er valt veel te winnen aan bewustwording voor wat betreft corruptieproblematiek in Nederland, juist onder jonge mensen. Jongeren kunnen ook het onderdeel van de oplossing vormen en hebben daarom een enorm potentieel. Veranderingen brengt men niet alleen maar teweeg door de topmanagers en beleidsmakers van nu tot meer integriteit te stimuleren: jonge mensen zijn de toekomst. Jullie zijn de toekomstige topmanagers en beleidsmakers!

Kick-off Young TI-NL

Op donderdagavond 22 september a.s. om 19:00 op het dakterras van het Koninklijk Instituut voor de Tropen zullen wij aftrappen met de jonge beweging tegen corruptie! Dit doen we met een outdoor cinema waar we de docufilm “(Dis)Honesty: The Truth about Lies” zullen vertonen. Deze docu verkent de menselijke neiging om oneerlijk te zijn.

De documentaire is geïnspireerd door het werk van gedragseconoom Dan Ariely en is een samensmelting van persoonlijke verhalen, adviezen van deskundigen, gedragsexperimenten en archiefbeelden die onthullen hoe en waarom mensen liegen. De avond staat geheel in het thema van (on)eerlijkheid en is bedoeld voor iedereen die wil leren zich professioneel te wapenen tegen leugens, bedrog en fraude.

Het programma voor die avond ziet er als volgt uit:

19:00 – Welkomstborrel op het dakterras
19:30 – Outdoor cinema met “(Dis)Honesty: The Truth about Lies”
21:00 – Debat
21:15 – Netwerkborrel

Je kunt je hier inschrijven voor het kick-off event van Young TI-NL bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Je kunt je hier inschrijven om lid te worden van Young-TI. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij.

Tot dan!

young