Undercoveroperatie legt corruptie bloot in Brits voetbal

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 28 september 2016 – Een undercoveroperatie van The Daily Telegraph onthult grootschalige corruptie in het Engelse topvoetbal en legt omkoping en illegale praktijken bij transfers bloot. Uit de undercoveroperatie blijkt dat de Engelse bondscoach in ruil voor 460.000 euro aan undercoverjournalisten van de krant heeft uitgelegd hoe de internationale transferregels omzeild kunnen worden om zo geld te verdienen met illegale transfers. Volgens de Engelse Footbal Association (FA) is de positie van de bondscoach onhoudbaar geworden en na 67 dagen in dienst te zijn geweest van de Engelse bond, volgde dinsdagavond zijn ontslag.

Undercoveroperatie met Aziatische neponderneming

De journalisten van de The Daily Telegraph zette een Aziatische neponderneming op en deden zich voor als vertegenwoordigers van het bedrijf dat wilde investeren in voetbalspelers. Tijdens de undercoveroperatie werden in het geheim video-opnames gemaakt van de ontmoetingen met de voormalig bondscoach. Ze vroegen advies van hem over het omzeilen van het verbod op het zogenaamde ’third party ownership’, een situatie waar, naast twee clubs, een derde partij betrokken is bij een deal met een speler. Vaak neemt een investeringsmaatschappij een aandeel in de transferrechten van een speler om daar later bij doorverkoop geld mee te verdienen. De FA heeft deze praktijk al in 2008 verboden en sinds vorig jaar mei is ’third party ownership’ ook bij wereldvoetbalbond FIFA illegaal.

Volgens de krant legde de voormalig bondscoach tijdens de ontmoeting met de journalisten uit hoe de internationale regels van de FA omzeild kunnen worden en vroeg hij omgerekend 460.000 euro voor zijn tips en adviezen. Een fragment uit de opnamen geeft dit duidelijk weer: “Je kan die regels omzeilen met spelers uit heel Zuid-Amerika, Portugal, Spanje, België en heel Afrika”, aldus de bondscoach. Tijdens een van de gesprekken haalde hij de transfer van een Ecuadoraan naar West Ham United als voorbeeld aan, waar hij toen trainer was. Hij zou de speler met behulp van een derde partij naar Londen zou hebben gehaald.

Eerdere illegale praktijken bij transfers

Het is niet de eerste keer dat de bondscoach in verband wordt gebracht met illegale praktijken bij transfers. In 2006 claimde een zaakwaarnemer in het BBC-programma Panorama dat de Engelse bondscoach steekpenningen zou hebben aangenomen om spelers aan te trekken bij zijn toenmalige voetbalclub Bolton Wanderers. De voormalig bondscoach heeft die beschuldigingen altijd ontkend en een onderzoek van de Engelse voetbalbond FA leverde niets op.

Afgelopen zomer werd de bondscoach aangesteld als opvolger van zijn voorganger, die na het voor Engeland teleurstellend verlopen EK opstapte. In de gesprekken met de journalisten zou hij hebben afgegeven op zijn voorganger en gezegd hebben dat een “psychische barrière” bij Engelse spelers een reden was voor de tegenvallende prestaties van de nationale ploeg.

Grootschalig onderzoek naar corruptie in Brits voetbal

De publicaties van dinsdag over de Engelse bondscoach zijn pas het begin van een reeks onthullende verhalen rondom de undercoveroperatie. Gedurende het tien maanden durende onderzoek van The Daily Telegraph naar omkoping en corruptie in het Britse voetbal spraken de journalisten met zaakwaarnemers, clubeigenaren, trainers en spelers. De krant heeft delen van de opnames dinsdag gepubliceerd maar kondigt aan dat het over meer materiaal beschikt.

In het grootschalige onderzoek naar corruptie in het Engels voetbal zouden naast de bondscoach nog zeker acht voetbalmanagers worden verdacht van corruptie. Tijdens de in het geheim opgenomen gesprekken zouden de managers onomwonden hebben verteld over ‘inhalige’ coaches die illegale betalingen accepteerden bij spelerstransfers en cash geld zouden hebben ontvangen. Een manager zou zelfs hebben toegegeven dat zijn spelers weddenschappen af hebben gesloten op hun eigen wedstrijden.

De Engelse voetbalbond heeft inhoudelijk nog niet gereageerd op de berichtgeving, maar heeft wel de opnamen bij de krant opgevraagd om de aantijgingen te onderzoeken. “We hebben The Daily Telegraph gevraagd om ons alle feiten te geven over dit onderwerp”, zegt een woordvoerder van de FA dinsdag tegen Sky Sports. FA-voorzitter Greg Clarke stelde later op dinsdag tegen The Times dat zijn bond eerst “diep wil ademhalen” voordat ze beslissingen zal nemen. “We willen alle feiten horen voordat we een oordeel kunnen vellen.”