Deutsche Bank beschuldigd van derivatenschandaal

Lotte RooijendijkCorruptie, Europees, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 7 oktober 2016 – Deutsche Bank is vorige week officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse bank Banco Monte dei Paschi di Siena. De Italiaanse rechtbank in Milaan heeft een verzoek toegewezen om de Deutsche Bank, de Japanse bank Nomura Holdings Inc., en de Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena te vervolgen wegens het samenzweren om beleggers te misleiden en de markt te manipuleren. De Italiaanse justitie begint nu een strafzaak tegen dertien bankiers, waarvan zes huidige en voormalige managers bij Deutsche Bank.

Strafzaak in Italië rondom derivatenschandaal

Bankiers van de drie banken zijn officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal. De Italiaanse aanklager spant een proces aan tegen dertien bankiers op grond van samenzwering om de markt de manipuleren, en rekeningen te vervalsen bij Banca Monte dei Paschi di Siena, de op drie na grootste bank in Italië. Tussen 2008 en 2012 leed de bank grote verliezen door de financiële crisis. Door het creëren van ingewikkelde financiële producten zoals credit default swaps konden deze verliezen verborgen worden. De problemen met Monte dei Paschi zijn ook nu nog niet voorbij. Eerder dit jaar kwam de bank niet goed uit de Europese stress test en mede daardoor verloor het dit jaar 80% van zijn waarde. Op 15 december zal de rechtszaak starten.

Problemen Deutsche Bank

Vervolging in Italië is niet het enige justitiële probleem dat Deutsche Bank momenteel boven het hoofd hangt. Ook in de Verenigde Staten loopt een rechtszaak tegen Deutsche Bank wegens het misleiden van hypotheekbeleggers. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie eiste eerder 14 miljard dollar schadevergoeding van de Deutsche Bank, maar persbureau AFP meldde dat de schikking waarschijnlijk veel lager uitvalt naar 5,4 miljard dollar. Door deze perikelen is in Duitsland het consumentenvertrouwen in de Deutsche Bank sterk gedaald en de Duitsers schamen zich voor de bank door de vele schandalen van de afgelopen jaren. Bovendien noemde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Deutsche Bank als de meest riskante bank ter wereld, en analisten bij Berenberg, een andere grote Duitse investeringsbank, zeggen dat het onvermijdelijk is dat de bank nieuwe kapitaal nodig heeft.

Schommelende aandelen

Door de vele problemen die de Deutsche Bank omringen schommelen de aandelenkoersen dagelijks. Na het nieuws van de aankomende schadevergoedingen en rechtszaken stond de bankenindex Eurostoxx op het laagste beursniveau sinds 1988. Nadat bekend werd dat er een gunstige schikking getroffen zou worden met de Amerikaanse justitie veerde de aandelenkoers van Deutsche Bank weer enigszins op.

Deutsche Bank wil ondanks de financiële problemen geen hulp van de Duitse overheid accepteren. Ze verklaarden dat ze “vastbesloten zijn om op eigen kracht de uitdagingen te overkomen”. Bovendien is de Duitse regering niet van plan om de bank te helpen, aangezien ze binnen Europa juist voor strengere wetgeving zijn voor overheidshulp aan banken. Velen vrezen echter dat de bank ‘too big to fail’ is, omdat hun financiële problemen grote effecten kunnen hebben op de wereldeconomie. Deutsche Bank is de grootste derivatenhandelaar ter wereld, met een mondiaal aandeel van 9%. Of Merkel’s regering daadwerkelijk voet bij stuk kan houden als de koers van de Deutsche Bank nog verder daalt is daarmee nog te bezien.

Door Gabriëlle Smith