Fraude door Minister van Financiën Zuid-Afrika

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 14 oktober 2016 – De Zuid-Afrikaanse Minister van Financiën, Pravin Gordhan, wordt verdacht van het plegen van fraude en spionage tijdens zijn werk bij de belastingdienst. Hij moet op 2 november voor de rechtbank verschijnen.

Beschuldiging fraude minister

Pravin Gordhan, de huidige Minister van Financiën in Zuid-Afrika, wordt vervolgd voor het plegen van fraude en spionage. Hij werkte van 1999 tot 2009 voor de belastingdienst, de South African Revenue Service (SARS). Tijdens zijn positie bij SARS zou hij een vervroegd pensioenpakket hebben goedgekeurd, terwijl de ambtenaar door bleef werken. Deze deal zou de belastingbetaler 1.1 miljoen rand hebben gekost, omgerekend 70.000 euro. De aanklachten van spionage gaan om een eenheid van de inlichtingendienst die Gordhan bij de fiscus zou hebben opgezet om politici te bespioneren.

Effect op economie

Gordhan heeft internationaal aanzien als een zeer capabele Minister van Financiën en de financiële markten reageerden sterk op de aanklachten. De rand daalde in een dag met 3.73 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

Bijna een jaar geleden zakte de wisselkoers van de rand ook significant toen President Zuma zijn toenmalige gerespecteerde Minister van Financiën ontsloeg en er een onbekende politicus voor in de plaats koos. Nadat hij het grote effect op de economie zag, besloot Zuma om Gordhan opnieuw als Minister van Financiën te benoemen. Gordhan hield deze positie ook al van 2009 tot 2014. Het vertrouwen in de Zuid-Afrikaanse economie werd toen weer enigszins hersteld, de rand steeg na zijn benoeming met 5 procent.

Politieke strijd

Gordhan en Zuma hebben openlijk onenigheden gehad over het beheren van de staatsfinanciën en de politieke koers van hun partij African National Congress (ANC). Analisten van het internationale investeringsbedrijf Nomura en Gordhan zelf beweren dat het een politiek gemotiveerde beslissing is om Gordhan te vervolgen. In de bijeenkomst van de ANC in 2017 zal een nieuwe partijleider worden gekozen, en op deze wijze zou Gordhan van het politieke podium verwijderd kunnen worden.

Aanklachten corruptie Zuma

In 2009 werd Zuma verdacht van 783 aanklachten met betrekking tot corruptie en fraude. Deze beschuldigingen werden later ingetrokken door de  openbare aanklagers van het National Prosecuting Authority (NPA), waardoor Zuma zich voor president verkiesbaar kon stellen. Recentelijk noemde het hooggerechtshof van Zuid-Afrika deze uitspraak irrationeel. Het is nog niet duidelijk of Zuma in de toekomst vervolgd zal worden voor deze verdenkingen.

Door Gabrielle Smith