Haven Rotterdam kwetsbaar vanwege computerproblemen

Lotte RooijendijkCorruptie, Extern nieuws, Feature, Integriteit, Media, News, Nieuws, Private sector

Amsterdam, 28 november 2016 – De haven in Rotterdam komt niet tot rust. Al geruime tijd is algemeen bekend dat onder meer een tekort aan personeel en vermoedens van corruptie ervoor zorgen dat steeds vaker ladingen met verstopte drugs de havencontrole ongemerkt kunnen passeren. Vanochtend meldt het Algemeen Dagblad dat de haven nu ook met computerproblemen kampt. Hierdoor zou de automatische risicoanalyse niet goed worden uitgevoerd.

De haven werkt met een elektronisch aangiftesysteem. Hiermee moeten ladingen worden aangemeld. Om te bepalen of een container al dan niet gecontroleerd zal worden, vindt er vervolgens per aanmelding een automatische risicoanalyse plaats op basis van de herkomst en de ontvanger. Logistieke bedrijven in de haven melden nu dat dit systeem het al weken niet doet. Dit betekent dat de aanmeldingen tegenwoordig via e-mail moeten gebeuren. De geciteerde bedrijven geven aan dat ze vaak al binnen een of twee minuten een antwoord krijgen, hetgeen impliceert dat er onvoldoende tijd wordt besteed aan een gedegen risicoanalyse.   

Drugs onopgemerkt verstopt in containers – Haven Rotterdam

De snelle reactietijd kan met name worden verwacht bij transporten van bederfelijke goederen, zoals planten en fruit. Dat is begrijpelijk en toch ook opmerkelijk. Het is algemeen bekend dat met name fruittransporten uit Midden- en Zuid-Amerika regelmatig als dekmantel voor drugssmokkel worden misbruikt. Zonder risicoanalyse, laat staan controle van dergelijke containers, dringt zich de conclusie op dat tegenwoordig meer dan ooit honderden kilo’s drugs via Rotterdam de weg naar Nederland en het Europese achterland vinden.

Zaak corrupte douaniers – Rechtbank Rotterdam

De negatieve berichtgeving over de Haven Rotterdam is niet nieuw. Met name op het gebied van integriteit is de haven de afgelopen tijd veelvuldig in de media geweest. Op dit moment staan er twee verdachten terecht voor hun mogelijke betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. Het gaat om twee douaniers die zich hebben laten ronselen door criminelen om gesmokkelde drugs door te laten.

Eén van hen is douanier Gerrit G. die dertig jaar in dienst was bij de douane en vorig jaar is opgepakt. Hij zat op de afdeling pre-arrival en bepaalde daar of een container wel of niet gecontroleerd moest worden. Voor het doorlaten van drugs is Gerrit G. vermoedelijk vorstelijk vergoed. Zo bouwde hij een villa in Nederland, had een woning op Curaçao en genoot regelmatig van luxueuze vakanties. Bij de aanhouding werd een boodschappentas met ruim 1,5 miljoen aan contanten in beslag genomen.

write-593333_1920

Corruptie in haven nog omvangrijker?

Naarmate het onderzoek tegen de douaniers vordert, wordt de omvang van de corrupte praktijken in de haven steeds duidelijker. Een tweede hoofdverdachte in de strafzaak, Christiaan L., heeft in september verklaard dat zeker zeven douaniers op de hoogte waren van omkoping of daar zelf bij betrokken waren. De advocaten van de verdachten hebben veel kritiek op de werkwijze van de recherche en de samenstelling van de strafdossiers. Verklaringen van verdachten over betrokkenheid van andere douaniers zouden eruit zijn gelaten of niet volledig zijn weergegeven. Het zou dus kunnen dat de corrupte praktijken en de integriteitsproblemen in de haven nog omvangrijker zijn dan tot nu toe bekend. 

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, blijkt dus het computersysteem het al een tijdje niet naar behoren te doen. Goed nieuws voor criminelen: “Die zullen proberen hiervan te profiteren. Extra collega’s inzetten kan niet, want die zijn er niet”, aldus een woordvoerder van de douane. De problemen in de Haven Rotterdam worden maar niet minder.