1 uit 5 huizen in Londense wijken gekocht via anonieme vennootschap

Lotte RooijendijkCorruptie, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Onderzoeken, Witwassen

Amsterdam, 1 september 2017 – Het meest recente onderzoeksrapport van Transparency International UK “Kept in the Dark” laat zien dat een uit de vijf huizen in de Londense wijken Kensington en Chelsea werden aangekocht via anonieme bedrijven. Uit een analyse van grondregistratiedata voor 153 nieuwe woningen aan de Kensington High Street 375 blijkt dat er meer woningen zijn aangekocht door middel van (anonieme) vennootschappen gevestigd op de Britse Maagdeneilanden (19) – een bekende geheimhoudingshaven – dan via welke andere jurisdictie ook, waaronder het Verenigd Koninkrijk (14).

TI-UK gebruikte voor dit onderzoek dezelfde methodologie als in hun eerdere rapport “Faulty Towers”, dat heel Londen betrof. De onderzoeken zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de wijze waarop overzeese corruptie invloed heeft op de Londense huizenmarkt.

Hoewel het bij 45% van de geanalyseerde grondregistratiedata helemaal niet mogelijk was een land van afkomst van de kopers te achterhalen, was van de gevallen waarbij dit wel mogelijk was glashelder dat de huizen gekocht werden door overzeese klanten, vaak door middel van contructies om anonimiteit te verschaffen.

Rachel Davies Teka, hoofd communicatie van Transparency International UK, zei: “De schrijnende scenes bij Grenfell Tower [waar door een brand op 14 juni 2017 tachtig mensen om het leven kwamen, en zeventig mensen gewond raakten] hebben veel vragen opgeroepen over de wijze waarop de mensen in dat stadsdeel worden behandeld, en zette de stadsdelen Kensington en Chelsea in de kijker. Ons eerdere onderzoek heeft al uitgewezen dat dit stadsdeel, en het aangrenzende Westminster, het hoogste percentage anonieme huizenbezitters kent.”

“Wanneer eigendom anoniem gekocht kan worden, is er een verhoogd risico dat het gekocht wordt van de opbrengsten van illegale activiteiten, waaronder corruptie.  Dit is belangrijk omdat corrupte personen, die in hun eigen land rijkdom onttrekken ten koste van het volk, dit geld vervolgens kunnen verstoppen op de Engelse markt. Hierdoor wordt het vernietigende effect van corruptie in landen waar het geld van gestolen wordt mogelijk maakt; bovendien heeft het gevolgen in het Verenigd Koninkrijk, waar de gewone burger moeite heeft een huis te vinden.”

“De overheid van het Verenigd Koninkrijk heeft van begin of aan duidelijk aangegeven hier iets tegen te willen doen, maar tot nu toe heeft dat niet tot wetgeving geleid. Het belangrijkste wat onze overheid kan doen is een register introduceren, dat de echte eigenaren van overzeese bedrijven die vastgoed in het Verenigd Koninkrijk kopen vastlegt. De overheid heeft beloofd dit in april 2018 te introduceren, maar er zijn sterke aanwijzingen dat dit voorstel op de klippen gaat lopen. Het is tijd dat de overheid kiest of hij het probleem of de oplossing zal zijn in de rol van het Verenigd Koninkrijk als veilige haven voor corrupte opbrengsten.”

Voornaamste bevindingen koop 153 huizen bij Kensington High Street 375

  • 20% is gekocht via anonieme bedrijven
  • 36% is óf gekocht via anonieme bedrijven of vanuit een land met een hoog corruptie risico
  • Het merendeel van deze verkopen loopt via de Britse Maagdeneilanden
  • Minder dan 10% van de verkopen is te verbinden aan kopers uit het Verenigd Koninkrijk
  • Van 45% van de aankopen was het niet mogelijk de woonplaatsgegevens van de koper te achterhalen

Eerder TI onderzoek naar Londense Kensington en Chelsea 

  • Meer dan 7% van de landrechten zijn in handen van anonieme bedrijven
  • In totaal is £1,7 miljard aan vastgoed gekocht met mogelijke illegale opbrengsten