witwassen

Actie FIOD en Nationale Politie tegen belastingfraude en witwassen in Limburg

Lotte RooijendijkAlgemeen

Amsterdam, 12 oktober 2017 – Een Combiteam van FIOD en de Nationale Politie hebben in Limburg een grote actie uitgevoerd tegen belastingfraude en witwassen. Het onderzoek richt zich op een echtpaar en hun ondernemingen in Nederland, Hong Kong, Frankrijk en Panama. De 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote zijn in Gennep aangehouden op verdenking van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en illegaal bankieren. Volgens het Openbaar Ministerie is voor tientallen miljoenen beslag gelegd op onder meer Chinese kunst, auto’s, een Frans vakantiepark, een Nederlandse jachthaven en tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hongkong, Frankrijk en Panama.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Functioneel Parket, dat dinsdag hulp kreeg van autoriteiten in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, de Filipijnen, Panama en Singapore. Het echtpaar wordt ervan verdacht een deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding te verplaatsen naar hun bedrijven in Hong Kong. Deze ondernemingen hebben een offshore-status, en blijven zo buiten het zicht van de autoriteiten en betalen als gevolg geen belasting.

Geschat wederrechtelijk voordeel van 41 miljoen euro

Het onderzoek van het Combiteam van de FIOD en de Nationale Politie is uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket van het OM. Het Combiteam doorzocht een bedrijfslocatie in Loosdrecht en een bedrijfslocatie in Gennep. Bij deze doorzoekingen is een geldhond van de politie ingezet. Gelijktijdig met de aanhouding en doorzoeking in Nederland, vonden er onderzoeken plaats in Duitsland, Hongkong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore. Het echtpaar heeft volgens het OM geen vaste woon- of verblijfplaats en staat nergens officieel geregistreerd. Het echtpaar zou hebben gehandeld in onderdelen van legervoertuigen en in Chinese kunst.

Actie Combiteam

Het Combiteam is een samenwerkingsverband van de Nationale politie en FIOD en richt zich op de combinatie van georganiseerde misdaad en witwassen door middel van financiële constructies. Voor het witwassen van gelden via financiële constructies, worden facilitators ingezet, zoals financiële dienstverleners en trustkantoren maar ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman.

De Panama Papers laten zien dat de praktijk van het opzetten van offshore entiteiten en trusts omvangrijker is dan gedacht, en niet alleen door criminelen gebruikt wordt: ook invloedrijke politici, dictators, sporters en artiesten maken gebruik van deze structuren. Om effectief en succesvol van deze structuren gebruik te kunnen maken, is het essentieel dat de identiteit van degene die achter de schermen aan de touwtjes trekt, de UBO, onbekend blijft. Zelden handelen “verborgen UBO’s” alleen. Veelal worden zij geholpen door financiële en juridische dienstverleners die niet zelden meer aandacht hebben voor het maken van winst dan voor het respecteren van internationale standaarden op het gebied van cliëntenonderzoek en integriteit. Deze zaak illustreert wederom dat het belangrijk is te achterhalen wie de UBO van juridische structuren is om corruptie, fraude en witwassen tegen te gaan.