transacties

Petróleos de Venezuela beschuldigt oliehandelsbedrijven van corruptie

Anne Scheltema BeduinAlgemeen

Amsterdam, 22 maart 2018 (door Jonne Biessels) – De Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PdVSA) beschuldigt een aantal grote oliehandelaren zoals Trafigura, Vitol en Glencore van betaling van miljoenen dollars aan steekpenningen. In ruil voor deze steekpenningen zouden de oliehandelsbedrijven vertrouwelijke informatie hebben gekregen over toekomstige oliedeals van het Venezolaanse PdVSA. Met deze voorkennis konden de oliehandelsbedrijven de olie tegen een voordeligere prijs inkopen.

Eerder deze maand heeft PdVSA een aanklacht ingediend bij de rechtbank van Miami. De Venezolaanse staatsoliemaatschappij beschuldigd enkele tientallen bedrijven en personen, waaronder Trafigura Beheer bv in Nederland en Blue Bank International op Curaçao van betrokkenheid. Het Venezolaanse bedrijf claimt een schade van meer dan $5 miljard aan gederfde inkomsten.

Toekomstige aanbestedingen en oliecontracten

Trafigura en Vitol zouden via speciaal opgezette bv’s steekpenningen hebben doorgesluisd naar omgekochte PdVSA-werknemers. Onder hen was onder andere een IT-beheerder op het hoofdkantoor van PdVSA in Caracas. Deze IT-beheerder zou onder meer het computersysteem van het Venezolaanse oliebedrijf virtueel hebben gekloond. Via deze route werd directe toegang verschaft tot vertrouwelijke informatie, zoals toekomstige aanbestedingen en oliecontracten van PdVSA.

Op deze manier hebben Vitol en Trafigura tegen betaling een voorsprong weten te behalen op andere partijen. Zo zouden ze olie hebben kunnen inkopen tegen prijzen die onder de marktprijzen lagen. Bovendien zouden de aanbestedingen zo zijn gemanipuleerd dat ze zelf werden bevoordeeld.

Helsinge Inc

Deze constructie zou reeds in 2004 zijn opgezet. Twee Venezolanen richten in die periode het bedrijf Helsinge Inc op in Miami, Florida. Volgens The New York Times stelt PdVSA dat Helsinge Inc als doorgeefluik fungeerde voor de illegaal verkregen informatie. Zo kocht het medewerkers van PdVSA om, waaronder de huidige adjunct-directeur Ysmel Serrano. Bovendien blijkt dat Helsinge Inc niet alleen vertrouwelijke informatie gaf aan Vitol en Trafigura. Ook andere bedrijven als Lukoil Petroleum, Colonial Oil Industries, Inc. en Glencore waren afnemers. Volgens PdVSA bestaat deze constructie tot op de dag van vandaag.

Strafrechtelijk onderzoek

De rechter die in Miami de zaak rond PdVSA behandelt wees een verzoek van de staatsoliemaatschappij af om bezittingen van een aantal van de beschuldigde partijen te bevriezen en documenten in beslag te nemen. In verband met deze zaak is de openbaar aanklager in het Zwitserse Genéve de afgelopen week een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een aantal topmanagers van Helsinge Inc. Twee van de bestuurders zouden zijn gearresteerd.

Corruptie PdVSA groot probleem

Corruptie is een groot probleem binnen PdVSA. Zo werden afgelopen november nog een zestal bestuurders van Citgo Petroleum, de Amerikaanse dochter van PdVSA, gearresteerd op verdenking van corruptie. Eén van dit zestal was José Pereira, president van Citgo Petroleum en tevens directeur van Citgo Aruba Holding, waar de nog te openen raffinaderij op Aruba onder valt. Volgens de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn deze arrestaties noodzakelijke stappen om deze kwalijke vormen van corruptie tegen te gaan en om straffeloosheid te beëindigen.

Critici zien de anti-corruptie activiteiten echter als een poging van Maduro om politieke tegenstanders de wind uit de zeilen te halen. Wanneer men de verdenkingen van verkiezingsfraude, in augustus 2017, door de regering van president Nicolás Maduro in ogenschouw neemt, is het opmerkelijk dat juist deze regering zegt corruptie hard te willen aanpakken.
Venezuela kampt al jaren met corruptieschandalen. Zo zou er bij de 2017 verkiezingen op grote schaal fraude zijn gepleegd. In de Corruption Perceptions Index 2017 stond het land op de 169e plaats.