weggestuurd

Veertien leden van de Raad van Europa weggestuurd voor corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen

Amsterdam, 28 juni 2018 – Veertien leden van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (PACE) zijn weggestuurd vanwege corruptie. Dat maakte de procedurecommissie van de vergadering woensdag bekend. Het wegsturen van de veertien politici volgt op een groot onderzoek naar kaviaardiplomatie waarbij politici, met name door Azerbeidzjan, zouden zijn omgekocht om kritische rapporten over de mensenrechten in Azerbeidzjan af te zwakken. Onder de weggestuurde leden is ook de Duitse christendemocraat Eduard Lintner.

De Raad van Europa ziet toe op de naleving van de mensenrechten in de 47 aangesloten lidstaten. Zo benoemt de parlementaire assemblee, een vergadering van 318 parlementariërs uit die lidstaten, de rechters van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Verraad door de Raad

Zes jaar nadat het European Stability Initiative (ESI) voor het eerst berichtte over de Azerbeidzjaanse kaviaardiplomatie bij de Raad van Europa is er eindelijk wat gedaan aan de situatie. De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) berichtte vandaag dat veertien leden zijn weggestuurd vanwege corruptie.

De parlementsleden worden verdacht van het aannemen van steekpenningen van de Azerbeidzjaanse president, om zo besluiten van de Raad van Europa te beïnvloeden. Het is pijnlijk dat de Raad van Europa in opspraak raakt. De Raad moet juist toezien op de rechtsstaat en mensenrechten, onderwerpen waarop voor Azerbeidzjan nog veel verbetering mogelijk is.

Zwakke straffen voor kaviaardiplomatie

Een maand geleden meldde de Raad van Europa al dat het vier leden van het parlementaire assemblee gestraft heeft voor kaviaardiplomatie, onder wie oud-voorzitter Pedro Agramunt uit Spanje. De politici zouden in ruil voor geld en cadeaus hebben gezorgd voor het afzwakken van kritische rapporten over de mensenrechten in Azerbeidzjan. De straffen. Een deel van de rechten van de vier leden werd ontnomen. De straffen werden opgelegd aan Pedro Agramunt (Spanje), Cezar Florin Preda (Roemenië), Samad Seyidov (Azerbeidzjan) en Jordi Xuclà (Spanje). Zij bl lid van de assemblee, maar mogen geen rapporteur, verkiezingswaarnemer of (commissie-)voorzitter meer zijn. Oud-voorzitter Agramunt is voor tien jaar gestraft, de andere drie voor twee jaar.

De uitgedeelde straffen lijken nogal zwak in verhouding tot het begane feit. De assemblee kan echter enkel interne straffen opleggen omdat de Raad van Europa geen politie of rechtbanken heeft. Het is daarom aan de nationale parlementen om de betrokkenen echt te straffen. De assemblee heeft Spanje, Azerbeidzjan en Roemenië gevraagd het Openbaar Ministerie in te schakelen.

In sommige landen is justitie al een onderzoek begonnen naar de omkoping, zoals in Italië en België, waar de Italiaanse politicus Luca Volontè en de Belgische senator Alain Destexhe zich moeten verantwoorden voor hun banden met Azerbeidzjan. Initiatiefnemer voor het onderzoek, Pieter Omtzigt (CDA-Kamerlid en lid van de assemblee), noemt de straffen “een goede eerste stap”. “De trap wordt van boven schoongeveegd, te beginnen bij oud-voorzitter Agramunt.”