Ook Frankrijk heeft een Huis voor Klokkenluiders

Anne Scheltema BeduinEuropees, Feature, Klokkenluiders, Lobbyen, Organisatie

Amsterdam, 29 november 2018 – Na een project van 10 jaar is het eindelijk zo ver: ook Frankrijk heeft een Huis voor Klokkenluiders. Dit huis, een initiatief van 17 organisaties en vakbonden, is uniek. Transparency International France staat aan de wieg van het huis en is trots op het resultaat.

In de aanloop naar de oprichting van het huis, is door de betrokken organisaties en advocaten al in het kader van het project advies gegeven aan diverse bekende klokkenluiders, zoals Antoine Deltour.

Wat zal dit huis nu het is opgericht allemaal gaan doen?

  • juridisch advies aan klokkenluiders, waarbij zij geïnformeerd worden over hun rechten en plichten en hulp krijgen bij het brengen van hun zaak;
  • technische ondersteuning bij het veilig delen van informatie;
  • indien nodig, morele en psychologische ondersteuning;
  • waar relevant, contact met media;
  • financiële steun vanuit het donatie fonds.

Het huis zal zich tevens bezighouden met advocacy voor betere bescherming van klokkenluiders in Frankrijk en de EU. Via de website van het huis vindt u meer informatie over het huis en zijn missie.

De oprichters van het huis zijn: Anticor, ATTAC, Bloom, CFDT Cadres, CRIIGEN, GISTI, Greenpeace France, Nothing2hide, Civic Pact, PPLAAF, Environmental Health Network, Citizen Science, Sherpa, Solidaires, National Union of Journalists, Transparency International France, Ugict CGT.