cryptocurrency

De twaalf meest gelezen stukken op de internationale TI website

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Klokkenluiders, Milieu / klimaat, Witwassen

Amsterdam, 2 januari 2019 – TI-NL wenst u een gelukkig 2019! Na de terugblik van maandag op onze Nederlandse website, volgt hieronder een terugblik op de meest gelezen stukken van de website van Transparency International wereldwijd. Wij wensen u veel lees- en kijkplezier!

Januari 2018

Zeven films over klokkenluiders die u niet moet missen (in het Nederlands: hier)! Met onder andere The Post (2017), een film van Steven Spielberg over de onethische activiteiten van de Amerikaanse overheid tijdens de Vietnam oorlog; Serpico (1973), twee jaar geleden te gast bij het fraude film festival, over grootschalige corruptie bij de politie in New York (met Al Pacino in de hoofdrol); The insider (1999) over Big Tobacco en de verslavende werking van nicotine; en Snowden (2016), over Edward Snowden en zijn onthullingen over de NSA.

Februari 2018

In Panama en witwassen: de lange weg van papier naar de praktijk, wordt beschreven hoe Panama vooruitgang die heeft geboekt bij het aanpakken van witwassen, en ook welke uitdagingen er nog liggen. Er zijn bijvoorbeeld positieve ontwikkelingen op het gebied van wetgeving. De effectiviteit van die regelgeving blijft echter nog in het ongewisse.

Maart 2018

In maart keren we opnieuw terug naar het witte scherm, ditmaal met de vijf beste Netflix series over corruptie (behalve House of Cards). Met onder andere The Mechanism (2018), een fictief drama gebaseerd op het echte Operação Lava Jato (aka Operation Car Wash) corruptieschandaal, dat begon in Brazilië; meer witwassen in Ozark (2017), over Marty Byrde, een accountant uit Chicago die verstrikt raakt in een web vol criminaliteit en geweld van het plaatselijke drugskartel; en Suburra (2015), dat zich afspeelt in het hedendaagse Rome, waarin te zien is hoe corruptie de samenleving heeft ontwricht – van de kerk tot de overheid en ver daarbuiten.

April 2018

Een veel gelezen, inhoudelijk stuk over het raakvlak tussen corruptie en klimaatverandering, namelijk: waterschaarste. TI legt hierin uit waarom we journalisten nodig hebben om over deze kwesties te rapporteren. UN-Water, het VN orgaan verantwoordelijk voor water en sanitair, heeft berekend dat tegen 2025 waarschijnlijk bijna een vijfde van de wereldbevolking in landen of regio’s met absolute waterschaarste te maken zal krijgen, terwijl twee derde van de bevolking hoogstwaarschijnlijk een tekort aan water zal ondervinden.

Mei 2018

Tien citaten over corruptie en transparantie om u te inspireren, van Jennifer Lawrence (actrice bekend van onder andere de Hunger Games en Silver Linings Playbook) tot paus Francis. Een mooi citaat is dat van Angel Gurría, secretaris-general van de OESO: “Integrity, transparency and the fight against corruption have to be part of the culture. They have to be taught as fundamental values.” TI-NL hoopt de komende jaren meer aandacht te besteden aan anti-corruptie educatie.

Juni 2018

Ons eigen stuk over klokkenluider Frits Veerman is het beste gelezen op de globale website van TI deze maand (in het Nederlands: hier)! In het kader van World Whistleblowing Day deelden wij het bijzondere verhaal van Veerman, die de grote atoomspionage uit de jaren ’70 aan het licht bracht. Veerman stapte in 2016 naar het Huis voor Klokkenluiders. Hij wil eerherstel en een schadevergoeding omdat hij vindt dat de Nederlandse overheid hem destijds onrechtvaardig heeft behandeld.

Juli 2018

Na aandacht voor waterschaarste in april, in juli een stuk over het voorkomen van corruptie bij bosbehoud. Immers, hoewel ontbossing aan bijna een vijfde van de CO2-uitstoot in de wereld bijdraagt, wordt grootschalige vernietiging van bossen vaak vanwege corruptie door autoriteiten toegestaan. Er wordt ingegaan op het monitoren van projecten die ontbossing tegengaan. Zo worden in Congo potentiële inbreuken vastgelegd via smartphonefoto’s en GPS-gegevens, die vervolgens worden verzameld in een online platform en gedeeld met de autoriteiten.

Augustus 2018

Een ander onderwerp: witwassen – waarom Danske Bank Estland een rol speelt in zoveel witwas-schandalen. In 2017 heeft het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) de zogenaamde ‘Azerbaijani Laundromat‘ onthuld. Maar daarvoor stond Danske Bank Estland ook centraal in het OCCRP-onderzoek dat bekend staat als de ‘Russian Laundromat‘. En daarvoor was deze naar verluidt betrokken bij corruptie in Rusland, ontdekt door wijlen Sergei Magnitsky.

September 2018

In september 2018 een stuk over de Sustainable Development Goals (SDGs) en hoe die gebruikt kunnen worden om corruptie te bestrijden. Hierin worden zeven praktische aanwijzingen gegeven hoe maatschappelijke organisaties de SDGs kunnen gebruiken. Zo kunnen organisaties schaduwrapportages schrijven, data vastleggen en delen en coalities smeden om effectief samen te werken.

Oktober 2018

Naar de andere kant van de wereld, de Caribische gouden visa’s: een rum deal voor Europa. Antigua en Barbuda, Dominica, Grenada, Saint Kitts en Nevis en Saint Lucia bieden een snelle route naar het staatsburgerschap. De benodigde investering is erg laag en een verzoek kent een extreem snelle verwerkingstijd. Een gezin van vier kan binnen 90 dagen paspoorten aanschaffen, met een investering van minder dan US $ 100.000. Hiermee is tegelijkertijd de toegang tot Europa verzekerd.

November 2018

In november kreeg u vijf tips om grensoverschrijdende onderzoeken te laten slagen. Zo moet u:

  • vroeg onderscheiden of een aanwijzing het opvolgen waard is,
  • een solide netwerk – inclusief lokale experts – opzetten om geld te besparen en het werk te verdelen,
  • een eigen database opzetten,
  • samenwerken met NGO’s, en
  • niet gefrustreerd raken over (het gebrek aan) de impact van uw onderzoek.

December 2018

Tot slot wederom witwassen: hoe zit het met het kopen van een eigen bank? Een Venezolaanse zakenman werd verdacht van een op het eerste gezicht standaard witwas schandaal: meerdere shell-bedrijven, meerdere offshore bankrekeningen, aankopen van luxe goederen in het buitenland met behulp van geld van verschillende bankrekeningen. Maar er was iets nieuws: hij kocht een bank in de Dominicaanse Republiek – Banco Peravia.