Shell

Mogelijke corruptie bij Nederlands bergingsbedrijf Mammoet

Bart VolleberghCorruptie, Feature, Fraude, Integriteit, Internationaal, Omkoping

Amsterdam, 30 januari 2019 – Bergings- en transportbedrijf Mammoet heeft mogelijk een invloedrijke Iraakse politicus omgekocht, meldt NRC. Hij zou zijn betaald om de Minister van Olie in Irak gunstig te stemmen in een zakelijk conflict. Mammoet is één van de zeven dochterbedrijven van SHV, het grootste Nederlandse familiebedrijf.

Volgens NRC blijkt uit eigen onderzoek dat de Iraakse parlementariër Mowaffak al-Rubaie een vaste maandelijkse vergoeding van Mammoet ontving en hem een bonus in het vooruitzicht was gesteld. Het bergings- en transportbedrijf was in een zakelijk conflict verwikkeld geraakt en zou in een poging deze op te lossen in 2015 een overeenkomst hebben gesloten met al-Rubiae.

Zakelijk conflict

Na het winnen van de aanbesteding startte Mammoet eind 2012 met een bergingsklus voor de kust van Irak. Mammoet was ingehuurd om de gezonken olietanker Amuriyahte bergen, maar de betalingen door opdrachtgever South Oil Company stopten toen terreurbeweging IS in 2014 Irak binnenviel. Daarnaast was er onenigheid over het bedrag dat het staatsoliebedrijf aan Mammoet verschuldigd was. Vanwege veiligheidsredenen besloot Mammoet op 4 augustus 2015 de bergingswerkzaamheden te staken, tot grote woede van het oliebedrijf. Er ontstond een groot conflict en Mammoet stelde alles in het werk om de rekeningen betaald te krijgen.

Mammoet zou vervolgens in contact zijn gekomen met Mowaffak al-Rubaie, die nationaal veiligheidsadviseur was geweest en goede contacten had bij het Ministerie van Olie. In ruil voor de betalingen, naar verluid 8000 euro per maand, zou hij een ontmoeting met het ministerie regelen. Deze ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden.

Na vele gesprekken met het oliebedrijf zette Mammoet de werkzaamheden voort. In augustus 2017 werd het project afgerond en werd een claim van meer dan 120 miljoen euro bij het oliebedrijf neergelegd, die tot op heden niet is betaald. Naar aanleiding van het conflict is SHV een intern onderzoek gestart, omdat niet duidelijk was welk bedrag Mammoet aan wie had betaald.

Al langer onrust bij moederbedrijf SHV

Het is niet de eerste keer dat verhalen over mogelijke fraude en corruptie bij SHV naar buiten komen. Het Openbaar Ministerie en de FIOD deden al onderzoek naar drie andere dochterbedrijven. In 2016 werd technisch handelshuis Erik onderzocht vanwege dubieuze betalingen aan inkopers van olie- en chemiebedrijven in het Midden-Oosten in ruil voor opdrachten. Voedselfabrikant Nutreco werd onderzocht wegens het betalen van commissies in Oekraïne en mogelijke misleiding van klanten in Chili. Mammoet werd ook al eerder onderzocht wegens het betalen van commissies bij de hijskranendivisie is het Midden-Oosten en bij de berging van wrakken voor de kust van Mauritanië. Of het Openbaar Ministerie op de hoogte is van de mogelijke omkoping van de Iraakse parlementariër, is niet bekend.