gezondheidszorg

Corruptie groot obstakel voor universele gezondheidszorg

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Gezondheidszorg, Internationaal, Onderzoeken

Amsterdam, 27 maart 2019 – Volgens een recent onderzoek van Transparency International Health Initiative is het realiseren van universele dekking van gezondheidszorg onwaarschijnlijk zolang corruptie niet aangepakt wordt. Momenteel kost corruptie de gezondheidssector jaarlijks meer dan het bedrag nodig is om iedereen gratis gezondheidszorg aan te kunnen bieden.

Een onderzoek van Transparency International Health Initiative toont aan hoe schadelijk corruptie kan zijn voor het bereiken van de Sustainable Development Goals. Door middel van het analyseren van literatuur betreffende corruptie in de gezondheidszorg laat de afdeling zien dat corruptie de sector jaarlijks meer dan $500 miljard kost. Volgens recente berekeningen zou dit meer zijn dan de World Health Organization nodig heeft om hun primaire doel te kunnen behalen: het bieden van wereldwijde, gratis gezondheidszorg aan iedereen. Naast de ongelofelijk hoge financiële kosten, heeft corruptie in deze sector ook een impact op mensenlevens. Volgens TI Health kost corruptie naar schatting kost corruptie jaarlijks het leven van 140.000 kinderen en ondermijnt het de effectiviteit van de missies tegen HIV/AIDS en andere ziektes.

Anti-corruptie in de gezondheidszorg

Ondanks het feit dat het aanpakken van corruptie misschien wel de sleutel tot succes zou kunnen zijn, kan er nog veel verbeterd worden aan de anti-corruptiemaatregelen in de gezondheidssector. In plaats van een integraal en essentieel deel van het gezondheidsbeleid, worden anti-corruptiemaatregelen nog te vaak gezien als iets extra’s. Alleen als dit verandert en besluitvormers zich meer gaan focussen op het bestrijden van corruptie, maken we een kans om universele dekking van gezondheidszorg te kunnen bewerkstelligen.

Het rapport van Transparency International Health Service geeft uiteindelijk de volgende acht aanbevelingen om deze verandering te kunnen bereiken:

  1. Verhoog financiering voor onderzoek relevant voor beleid
  2. Houd rekening met politieke en bureaucratische beperkingen
  3. Integreer anti-corruptie maatregelen in het algemeen beleid om gezondheidssystemen te versterken
  4. Voorkomen is beter dan genezen
  5. Geef prioriteit aan het aanpakken van de meest schadelijke vormen van corruptie
  6. Combineer verschillende anti-corruptie maatregelen
  7. Informatie is essentieel
  8. Verplaats de focus van een formalistische aanpak naar resultaten op het gebied van gezondheid