VVD

Integrity Watch maakt belangen parlementariërs inzichtelijk

Anne Scheltema BeduinAlgemeen

Amsterdam 18 oktober 2019 – De politiek in Nederland moet transparanter. Burgers moeten op een toegankelijke manier kunnen zien wat de nevenbelangen van hun vertegenwoordigers in het parlement zijn. Daartoe heeft Transparency International de online-tool Integrity Watch ontwikkeld. Onlangs vond de lancering van de Europese Integrity Watch plaats. Binnenkort volgen Nederland en andere landen.

Met de online tool Integrity Watch wordt snel inzichtelijk welke nevenactiviteiten parlementariërs hebben, wat ze daarmee verdienen en welke geschenken en reizen de volksvertegenwoordigers kregen aangeboden. Met Integrity Watch kunnen allerlei selecties en vergelijkingen worden gemaakt, bijvoorbeeld per partij of, in het geval van het Europees Parlement, per land. In de Europese variant wordt zelfs duidelijk welke lobbyisten de EU Commissie bezoeken en hoeveel daaraan wordt uitgegeven. Zo heeft het Nederlandse Shell 17 lobbyisten in Brussel die gezamenlijk € 4.500.000 uitgeven.

Populisten verdienen het meeste

Het onlangs gelanceerde EU Integrity Watch laat zien dat de vertegenwoordigers van de Europese populistische partijen de hoogste neveninkomsten hebben. Naast het standaardsalaris van een Europarlementariër verdienen de vertegenwoordigers van de Britse Brexit Party en de Italiaanse Lega het meeste bij, de leden van de Brexit Party van Nigel Farage gezamenlijk zelfs tussen de twee en viereneenhalf miljoen euro per jaar. De Nederlandse Europarlementariërs zijn een stuk soberder met alleen Agnes Jongerius met een ruim extern inkomen van tussen de € 18.000 en € 72.000 per jaar.

Nederlands parlement op de vingers getikt

In Nederland houden de Tweede Kamerleden hun geschenken, reizen en neveninkomsten bij, maar er is geen onafhankelijk toezicht op. Daardoor ontstaan er geregeld incidenten, zoals afgelopen maand toen FvD-leider Thierry Baudet aangeboden reizen niet had opgegeven. Greco, de anti-corruptieorganisatie van de Raad van Europa, heeft eerder aangegeven dat het toezicht op de integriteitsregels van het Nederlandse parlement tekortschiet.

Transparency International Nederland dringt aan op een goed onafhankelijk toezicht en verbeterde transparantie. Daarop vooruit lopend ontwikkelt TI-NL een Integrity Watch tool voor de Tweede Kamer, die later dit jaar zal worden gelanceerd.