kamerplant

Komende donderdag: Young TI-event over Nederlandse brievenbusfirma’s

Lotte RooijendijkAankondigingen, About Us, Algemeen, Evenementen, Event, Feature, Journalisten

Amsterdam, 18 november 2019 (door Suzanne Groen) – Donderdag 28 november as. van 18.00u tot 20.30u organiseert Young TI weer een interessante avond. Dit keer komt financieel journalist Arno Wellens langs om met de aanwezigen over het belastingklimaat in Nederland te praten. Ook laat hij een reportage zien van zijn theatrale rondgang langs brievenbusfirma’s in Nederland, de ‘Kamerplant Tour’. Iedereen is welkom! Schrijf je nu in.

Arno Wellens is een Nederlands publicist, schrijver en financieel journalist die voornamelijk over economie en de Europese Unie schrijft. Wellens was redactielid van de website 925.nl, werkte vier jaar voor Quote. Samen met kunstenaar Tinkebell stelde hij belastingontduiking via Nederlandse brievenbusfirma’s aan de kaak met een bustour.

‘Speak up’ tegen belastingontduiking?

Het is 2016 als de beruchte Panama Papers verschijnen. Overal ter wereld blijken mensen belasting te ontduiken en geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Presidenten, filmsterren, voetballers en een koning blijken een stuk minder fabulous te zijn dan ze zich voordoen.

Inmiddels is het drie jaar later en horen we weinig meer over de Panama Papers. De regelgeving op het gebied van trustkantoren en belastingontduiking wordt langzaamaan verbeterd, maar toch zien we overal ter wereld nog constructies die lijken op wat Mossack Fonseca in Panama mogelijk maakte.

Zo ook in Nederland. Financieel journalist Arno Wellens maakte een reportage waarin hij langs ging bij brievenbusfirma’s in Nederland: de zogenaamde “Kamerplant Tour“. Verbazingwekkend genoeg blijken er duizenden van dit soort doorsluis-bv’s te zijn in Nederland. BV’s die op slinkse wijze geld wegsluizen uit de landen waar hun directeuren vandaan komen, waar helemaal niemand behalve zijzelf van profiteren.

Recent kwam de speelfilm “The Laundromat” uit, gebaseerd op het Panama Papers-schandaal. Aan het einde van de film the Laundromat roept hoofdrolspeelster Meryl Streep ons als kijkers op actie te ondernemen en onze stem hiertegen te laten horen… Wat is er in Nederland gebeurd sinds 2016? En wat kunnen wij, als gewone burgers in Nederland, doen tegen belastingontduiking op grote schaal?

Programma

Op donderdag 28 november bespreken we met financieel journalist Arno Wellens hoe het ervoor staat met brievenbusfirma’s in Nederland. Ook bekijken we zijn reportage over zijn “Kamerplant Tour”.

Het programma is als volgt:

18.00 uur                Inloop en welkomstborrel
18.30-19.30u          Arno Wellens over brievenbusfirma’s in Nederland
19.30-20.00u          Discussie en vragen
20.00u                      Borrel

Locatie: Koninklijk Instituut van de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam.

Aanmelden

Ben je al lid van Young TI-NL? Dan is dit event gratis!

Wil je geen lid worden maar wel bij deze Young TI-session zijn? Dat kan, voor slechts €7,50. Schrijf je hier snel in!

Of word gelijk lid van Young-TI voor maar €15 per jaar, en toegang is gratis. Verder krijg je een waardevol netwerk, en word je op de hoogte gehouden van leuke evenementen, inhoudelijke workshops en debatten, stageplaatsen en scriptieprijzen.