Open overheid

International Dag voor Universele toegang tot Informatie: Nederlandse overheid loopt achter

Lotte van TeunenbroekAlgemeen, Evenementen, Governance, Mensenrechten, Open Overheid, Overheid

Amsterdam, 30 september 2021 – Deze week was de Internationale Dag voor Universele toegang tot informatie. Naar aanleiding hiervan organiseerde Alliantie Open Overheid een bijeenkomst, waarin duidelijk werd dat de Nederlandse overheid achter loopt in het delen van overheidsinformatie. TI-NL directeur Lousewies van der Laan was te gast om te spreken over het belang van een open overheid.

Afgelopen dinsdag 28 september was de jaarlijkse Internationale Dag voor Universele toegang tot informatie. Deze dag is uitgeroepen door de VN om de nadruk te leggen op het belang van toegang tot informatie. De Internationale Dag voor Universele toegang tot informatie wordt ook wel de ‘right to know day’ genoemd. In 2021 lag de nadruk op de rol van toegang tot informatiewetten en de uitvoering hiervan. De uitvoering van toegang tot informatiewetten, in Nederland de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), is cruciaal in de praktische toegang tot informatie.

Bijeenkomst Alliantie Open Overheid

Alliantie Open Overheid is een netwerk van overheden, maatschappelijke organisaties, inwoners, journalisten en andere geïnteresseerden, die willen bijdragen aan een meer open overheid. Het netwerk heeft als doel om kennis, ervaringen en dilemma’s uit te wisselen met betrekking tot het Actieplan Open Overheid 2020-2022. Ook TI-NL maakt een deel uit van dit netwerk. Directeur Lousewies van der Laan sprak eerder dit jaar ook op de eerste bijeenkomst.

De Internationale Dag voor Universele toegang tot informatie was een mooie aanleiding voor een bijeenkomst. De bijeenkomst had als titel: “Toegang tot informatie: een recht, geen gunst” en stond in het teken van Open Overheid en de verschillende kanten van toegang tot overheidsinformatie. Birte Schohaus en Bas van Beek, beide onderzoeksjournalisten bij Follow the Money, waren te gast om te spreken over hoe de overheid achter loopt in het digitaliseren en beschikbaar maken van documenten. In hun laatst gepubliceerde artikel: “Overheid laat haar geheugen vastlopen in digitale chaos” beschrijven ze hoe de digitale archivering van overheidsinformatie uitgelopen op een enorme digitale chaos. Informatieverzoeken worden daardoor slecht uitgevoerd of niet eens in behandeling genomen.

Directeur Lousewies van der Laan sprak op de bijeenkomst over het belang van toegang tot informatie voor de democratie. Als er geen gelijke toegang is tot informatie, hebben minderheden en kleine organisaties hier het meeste last van. Lousewies van der Laan zei hierover: “Het is een extra belangrijke taak van de overheid om kleinere organisaties te ondersteunen zodat de toegang tot de overheid voor grote en kleine organisaties in balans is.”